Justiţia americană deschide o anchetă asupra poliţiei din Ferguson

Ministrul american al justiţiei Eric Holder.
Ministrul american al justiţiei Eric Holder. (Win McNamee/Getty Images)

Ministrul american al justiţiei, Eric Holder, a anunţat joi deschiderea unei noi anchete federale asupra practicilor poliţiei din Ferguson, oraş situat în centrul SUA, unde un tânăr negru a fost ucis în 9 august de un poliţist alb, relatează AFP.

'Estimăm că există motive bune pentru ca Ministerul Justiţiei să deschidă o anchetă pentru a stabili dacă responsabilii poliţiei din Ferguson au recurs la practici care încalcă Constituţia americană sau legislaţia federală', a declarat ministrul Holder în cadrul unei conferinţe de presă.

În cursul ultimilor cinci ani, ministerul a deschis anchete similare în vreo 20 de birouri ale poliţiei în SUA. În comitatul Saint-Louis (Missouri), unde se află Ferguson, un proiect de reformă ar urma sa fie iniţiat în formarea, recrutarea şi practicile forţelor de ordine.

Această anchetă vine în completarea altei anchete federale cu privire la eventuala violarea a drepturilor civice ale lui Michael Brown (18 ani), împuşcat în plină zi de un poliţist alb, deşi el nu era înarmat.

Între altele, un mare juriu al comitatului Saint-Louis trebuie să decidă dacă există motive pentru a-l urmări penal pe poliţistul de 28 de ani Darren Wilson, suspendat din activitate în momentul de faţă. Decizia privind o eventuală inculpare a sa ar putea fi luată până la jumătatea lunii octombrie.

O dublă autopsie a stabilit că Michael Brown a fost lovit de cel puţin 6 gloanţe.

Versiunile diferă cu privire la circumstanţele morţii sale, care a declanşat zece zile de manifestări şi tulburări. Pentru unii, băiatul ar fi încercat să ia arma poliţistului, care l-a împuşcat. Potrivit altor martori, între care şi prietenul care îl însoţea pe Michael Brown, el avea mâinile ridicate în momentul în care a fost ucis.

'La Ferguson, ancheta noastră va evalua utilizarea forţei de către serviciile poliţiei', a continuat Holder, precizând că arestările, percheziţiile, dar şi tratamentul deţinuţilor şi posibilele discriminări la Ferguson vor fi trecute în revistă.

Ministrul negru, care s-a deplasat la faţa locului în timpul tulburărilor, a declarat că ancheta 'nu este un scop în sine şi nici nu îşi propune o soluţie pe termen scurt'. 'Este o strategie pe termen lung, care va furniza o foaie de parcurs detaliată pentru a readuce încrederea, a întări securitatea publică, a stabili responsabilităţi şi a schimba modul în care forţele de ordine iau deciziile', a spus el.

Directorul Biroului federal al orientării serviciilor de poliţie (COPS), Ronald Davis, a estimat că 'recentele tulburări la Ferguson au dezvăluit o lipsă de încredere semnificativă între populaţie şi serviciile poliţiei'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe