Kelemen Hunor a dat semnalul: Cei care deţin majoritatea au dreptul să schimbe premierul dacă doresc

Se pare că liderul PSD Liviu Dragnea i-a convins pe cei de la UDMR să susţină moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Semnalul a fost dat chiar de liderul minorităţii maghiare, Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

Majoritatea parlamentară trebuie să aibă posibilitatea şi dreptul de a schimba inclusiv la un moment dat premierul, a declarat luni, în faţa presei, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, după negocierile pe care le-a avut cu liderii coaliţiei PSD-ALDE Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu pe tema moţiunii de cenzură.

"Moţiunea de cenzură este instrumentul majorităţii şi a parlamentarilor din orice grup de a controla, de a da jos Guvernul. Eu cred că un principiu trebuie să fie clar pentru toată lumea: cei care au fost votaţi şi deţin majoritatea trebuie să aibă şi posibilitatea şi dreptul de a schimba inclusiv la un moment dat premierul, dacă doresc. Ei acest lucru îl fac. Ar fi fost bine să îl facă fără scandal, fără acest circ, dar rolul şi până la urmă principiul trebuie să funcţioneze indiferent cine asigură majoritatea. Asta este punctul nostru de vedere şi bine-înţeles mai departe, astăzi, mâine vom stabili, dar principiul trebuie respectat", a declarat Kelemen Hunor, care a evitat să dea un răspuns tranşant cu privire la poziţia adoptată.

În acelaşi timp, liderul UDMR a amintit de buna colaborare parlamentară pe care o are cu coaliţia ALDE-PSD şi a punctat, întrebat fiind despre stabilitatea ţării, că "în acest moment există o majoritate în Parlament deci nu ştiu care este problema cea mai arzătoare dacă există majoritate".

"Nu ştiu unde vă duce cu gândul (că UDMR va susţine moţiunea - n.r.), nu am această capacitate de a ghici, deci e posibil şi această variantă dacă ne gândim la principiu. Oricum, noi avem o colaborare parlamentară de jumătate de an, din februarie, şi noi săptămânal ne întâlnim. Liderii se întâlnesc săptămânal, şi la Senat, şi la Cameră, şi noi ne întâlnim dacă nu săptămânal, de două ori pe lună cu domnul Dragnea, cu domnul Tăriceanu şi discutăm toate aspectele din politică. Eu m-am întâlnit şi cu domnul Grindeanu în calitate de premier. Deci, nu e nimic nou sub soare, nu ne întâlnim astăzi prima dată".

Interesant este că, tocmai azi, în contextul negocierilor cu liderii PSD-ALDE, un proiect de lege prin care maghiarii primesc drepturi sporite, foarte important pentru UDMR, a ajuns pe masa comisiilor parlamentare din Camera Deputaţilor, convocate de urgenţă în acest sens.

Mai mult, şi iniţiativa legislativă privind desemnarea zilei de 15 martie drept Ziua Maghiarilor din România a intrat în linie dreaptă. Pe surse, mai circulă de asemenea informaţia că maghiarii au obţinut inclusiv rediscutarea unei legi mai vechi privind minorităţile naţionale.

"Nu există nicio coincidenţă, noi am stabilit că aceste legi vor fi adoptate în această sesiune", a afirmat Kelemen Hunor, pretinzând că nu a existat niciun fel de troc cu cei de la PSD în acest sens.

Tot luni, liderii UDMR s-au întâlnit şi cu premierul Sorin Grindeanu şi cu aliatul său, Victor Ponta, proaspăt numit secretar general al Guvernului, care se pare că nu au fost însă la fel de convingători ca rivalii lor din tabăra adversă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne