Kerry critică Turcia pentru că acuză Statele Unite de orchestrarea puciului eşuat

După ce a reuşit să oprească o tentativă de lovitură de stat, desfăşurată de un grup militar rebel, Turcia a acuzat SUA că ar fi fost în spatele acestui eveniment. Washingtonul a negat acuzaţiile şi a declarat că acestea ar putea afecta relaţiile dintre cele două state.
Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

Secretarul de stat american John Kerry a repetat duminică din nou faptul că Serviciul de informaţii al SUA nu a avut nicio informaţie în legătură cu tentativa de lovitură de stat din Turcia înainte ca aceasta să aibă loc.

După ce Turcia a acuzat SUA că ar fi în spatele puciului turcesc, Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că aliatul său îndelungat din NATO şi partener regional important crede că SUA ar încerca să răstoarne guvernul turc. Washingtonul a susţinut că astfel de afirmaţii “afectează relaţiile bilaterale”.

După cum a raportat Reuters, John Kerry a cerut sâmbătă Turciei să manifeste cumpătare după ce puciul eşuat a provocat o campanie guvernamentală de curăţenie în armată şi sectorul judiciar. În plus, Kerry a avertizat Turcia că toate sugestiile publice cu privire la un rol al SUA în acest complot sunt “complet false” şi pot afecta relaţiile.

Insinuând că relaţiilor turco-americane s-ar putea deteriora rapid, secretarul de stat John Kerry a mai susţinut că autorităţile turce ar trebui să respecte legea în timpul anchetei privind tentativa de lovitură de stat.

Răspunzând cererilor neoficiale ca SUA să îl predea pe clericul Fethullah Gulen, Kerry a susţinut că ţara sa doreşte să ajute Turcia să îi identifice pe cei implicaţi în tentativa eşuată de răsturnare a conducerii din Ankara, dar a adăugat că va acţiona doar dacă există dovezi împotriva lui Gulen.

“Anticipăm că vor exista întrebări despre Gulen şi în mod evident invităm guvernul turc… să ne prezinte dovezi legitime care să susţină această anchetă şi SUA va accepta [dovezile], le va analiza şi va lua o decizie”, a mai precizat Kerry.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe