Kerry îl sfătuieşte pe Trump să nu renunţe la acordul nuclear iranian

Sfătuindu-l pe Donald Trump să nu anuleze acordul nuclear iranian încheiat în 2015, secretarul de stat american Kerry a prezis că acest acord va rezista în ciuda opoziţiei preşedintelui ales.
Secretarul de stat american John Kerry.
Secretarul de stat american John Kerry. (Getty Images)

Secretarul de stat american John Kerry, aflat pe picior de plecare, este de părere că acordul nuclear cu Iranul va supravieţui şi l-a avertizat pe preşedintele ales Donald Trump că anularea acordului va afecta SUA într-o manieră ireparabilă.

Luând cuvântul marţi la Forumul Economic Mondial din Davos, Kerry a declarat că anularea realizărilor preşedintelui Barack Obama va necesita o perioadă de timp mai mare decât s-ar aştepta Donald Trump.

“Pur şi simplu nu cred acest lucru”, a susţinut Kerry, referindu-se la posibilitatea ca Trump să anuleze imediat toate acţiunile lui Obama. “Nu cred că se va întâmpla aşa ceva”.

Kerry a citat acordul nuclear din 2015 cu Iranul ca fiind una dintre victoriile politice ale lui Obama pe care Trump se chinuie să o demonteze.

Acordul a fost criticat dur de mulţi congressmeni americani, cărora le-a fost cerută votarea sa, deşi conţinea unele clauze necunoscute la acel moment. Administraţia Obama a fost învinuită de acordarea a prea ulte favoruri regimului de la Teheran, în schimbul semnării, de către acesta a acordului.

Acum Donald Trump, care a criticat la rândul său modul în care a fost negociat acordul, este supus presiunilor pentru a nu-i pune capăt. În timpul campaniei sale prezidenţiale, republicanul a ameninţat că va anula complet acordul sau va căuta să obţină unul mai bun.

Totuşi, Iranul a susţinut în repetate rânduri că acordul nu este negociabil.

Acordul nuclear, cunoscut sub numele Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), a fost încheiat în iulie 2015 între Iran, pe de o parte şi grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania), pe de altă parte.

Conform acordului, care a intrat în vigoare în ianuarie 2016, cele şase puteri mondiale au promis că vor ridica sancţiunile internaţionale legate de activitatea nucleară a Iranului, iar Republică Islamică a acceptat să îşi limiteze activitatea nucleară în anumite zone.

“Dacă SUA ar decide pe neaşteptate, să spunem, ‘Hei, nu vom merge mai departe [cu acordul]’, eu vă promit că - deşi nu am discutat cu toţii - prietenii şi aliaţii cu care am negociat acest acord se vor întâlni, iar Rusia, China, Germania, Franţa şi Marea Britanie vor spune ‘Ştiţi ceva? Acesta este un acord bun. Îl vom păstra’”, a adăugat Kerry.

“Aşadar, cred că acest acord poate rezista”, a mai susţinut secretarul de stat american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe