Kerry: Israelul va fi “invinuit” daca Congresul respinge acordul cu Iranul

Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry (Win McNamee / Getty Images)

Secretarul de stat american John Kerry se află sub presiunea oficialilor israelieni după ce a declarat vineri că Israelul va fi învinuit dacă Congresul SUA respinge acordul nuclear încheiat recent cu Iranul, conform Washington Free Beacon.

Comentariile lui Kerry au fost făcute în timpul unei sesiuni Concil on Foreign Relations. Analiştii şi experţii au etichetat imediat comentariile lui Kerry ca nepotrivite.

“Mă tem că, în cazul în care Congresul va respinge acordul, prietenii noştri din Israel ar putea deveni chiar mai izolaţi şi mai învinuiţi”, a declarat Kerry.

Michael Oren, fost ambasador american în Israel, a condamnat imediat remarcile lui Kerry în cadrul unei declaraţii.

"Congresul nu va respinge acordul datorită presiunii Israelului, ci din cauză că va considera că acordul administraţiei Obama este plin de breşe şi periculos", a declarat Oren.

“Dacă congresmenii americani resping acordul nuclear, atunci o vor face doar respectând de interesele americane”, a mai susţinut Oren în declaraţia sa. “Ameninţarea secretarului de stat, care a avertizat în trecut că Israelul este în pericol să devină un stat apartheid, nu ne poate descuraja să ne îndeplinim obligaţiile naţionale şi să ne opunem acestui acord periculos.”

Un oficial senior din cadrul unei organizaţii proeminente pro-Israel din Washington D.C. şi-a exprimat "neliniştea" faţă de comentariile lui Kerry, care păreau să transmită mesajul că Israelul are abilitatea de a controla oficialii americani.

Legiuitorii americani din ambele tabere şi-au exprimat reţinerile în privinţa acordului în cursul săptămânii trecute.

Conform prevederilor acordului, Iranului îi va fi permis să îşi păstreze infrastructura nucleară şi să îşi continue programul de îmbogăţire nucleară după o pauză de 10 ani, susţine Washington Free Beacon.

Acordul va ridica de asemenea, restricţiile asupra cumpărării de către Iran de echipamente militare şi embargo-ul asupra programului său de dezvoltare a rachetelor.

Inspectorilor americani le va fi interzis să pătrundă în orice unitate sau centru nuclear iranian, conform acordului.