Kievul acuză Gazprom că încearcă să provoace o altă criză a gazului

Compania naţională de gaz a Ucrainei, Naftogaz, a acuzat gigantul rus Gazprom că urmăreşte să provoace o altă criză a gazului după ce compania rusească a declarat că ar putea limita livrările de gaze în cazul în care Ucraina fură din gazul ce îi tranzitează teritoriul.
(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Naftogaz a declarat vineri că vede avertismentul companiei Gazprom privind o posibilă limitare a livrărilor de gaze către consumatorii europeni ca o încercare a Rusiei de a provoca o altă criză a gazului în ianuarie-februarie 2017, cu scopul de a-şi promova propriile interese în relaţia cu Uniunea Europeană.

Totuşi, conform Naftogaz, Ucraina are suficient gaz pentru a trece peste iarnă.

“Partea ucraineană este complet conştientă de importanţa critică a livrărilor de gaz din ţările UE pentru securitatea sa energetică şi importanţa menţinerii suportului partenerilor occidentali acordat Ucrainei. Subliniez faptul că Naftogaz nu şi-a încălcat niciodată angajamentele privind tranzitarea gazului. După cum se ştie, Gazprom nu a oferit nicio dovadă că am fi încălcat contractul în 2006 şi în 2009, dar în schimb a folosit situaţiile de criză create artificial pentru a-şi promova propriile interese. Din nou, reiterăm disponibilitatea de ne îndeplini angajamentele privind tranzitul [gazului] în conformitate cu contractul”, a declarat Andrei Kobolev, directorul general al Naftogaz.

Anterior, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că gigantul rus are dreptul de a limita livrările de gaze dacă Ucraina foloseşte ilegal o parte din gazul care îi tranzitează teritoriul.