Kievul acuză separatiştii proruşi de noi încălcări ale acordului de încetare a focului

Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat luni că separatiştii susţinuţi de Rusia au folosit artilerie grea pentru a încălca în weekend în mod repetat acordul de încetare a focului în regiunea est-ucraineană Doneţk. Ministerul a precizat că doi soldaţi ucraineni au fost răniţi.

O declaraţie publicată de Ministerul ucrainean al Apărării a susţinut că separatiştii proruşi au încălcat regimul de încetare a focului de 23 de ori, trăgând cu lansatoare de rachete, mortiere de 82 milimetri şi mitraliere de calibru mare în zone situate în apropierea localităţilor Avdiivka şi Opitne.

Poziţiile ucrainene situate în apropierea oraşelor Piski, Novotoşkivske şi Novooleksandrivka au fost, la rândul lor, ţinta unui foc de artilerie şi mortiere, se adaugă în declaraţie.

Kievul a mai susţinut că separatiştii au folosit de asemenea lansatoare de grenade anti-tanc în apropierea oraşului Vodiane.

Separatiştii nu au publicat nicio declaraţie privind aceste încălcări ale regimului de încetare a focului.

Luptele dintre forţele Kievului şi separatiştii susţinuţi de Rusia, care controlează părţi din regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk, au provocat moartea a peste 10.000 de persoane începând cu aprilie 2014.

Mai multe acorduri de încetare a focului semnate de atunci au eşuat să soluţioneze conflictul, deşi au avut ca efect o reducere a intensităţii luptelor.

Cel mai recent astfel de acord a fost stabilit în 22 august în cadrul unei convorbiri telefonice între liderii Germaniei, Franţei, Rusiei şi Ucrainei.

Kurt Volker, delegat special american pentru acţiunile de soluţionare a conflictului ucrainean, se va întâlni în următoarele câteva zile cu Vladislav Surkov, un consilier al Kremlinului, pentru a discuta despre acest conflict.

Totodată, preşedintele american Donald Trump a afirmat duminică faptul că se aşteaptă să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin în timpul călătoriei sale de 12 zile în Asia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe