Kievul elaborează o nouă doctrină militară şi o reformă în domeniul apărării

Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei a decis să fie elaborată o nouă doctrină militară a ţării, la care au început deja să lucreze instituţii de profil, aceasta urmând să fie finalizată în decembrie 2015, a declarat duminică seara preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko (Dan Kitwood/Getty Images)
Epoch Times România
22.09.2014

Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei a decis să fie elaborată o nouă doctrină militară a ţării, la care au început deja să lucreze instituţii de profil, aceasta urmând să fie finalizată în decembrie 2015, a declarat duminică seara preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Într-un interviu acordat mai multor televiziuni ucrainene, Poroşenko a indicat că autorităţile de la Kiev urmează să prezinte joi o reformă în domeniul apărării, relatează Ria Novosti.

Precedenta doctrină militară a Ucrainei a fost adoptată în 2012, sub administraţia preşedintelui Viktor Ianukovici. Acesta a fost înlăturat de la putere la sfârşitul lunii februarie de o mişcare de contestare fără precedent în cei 23 de ani de când Ucraina şi-a obţinut independenţa pe ruinele URSS.

Vechiul text stipula statut de ţară nealiniată pentru Ucraina şi nu enumera ţările care constituie un potenţial pericol pentru ţară.

La începutul lunii septembrie, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat că Ucraina are nevoie de o nouă doctrină militară, care 'să definească în mod clar Rusia ca ţară-agresoare' în contextul anexării Crimeii la Rusia în martie şi a multiplelor dovezi privind implicarea Moscovei cu forţe şi arme de partea separatiştilor în sud-estul Ucrainei. Primul ministru ucrainean a introdus atunci în parlament (Rada Supremă) un proiect de lege privind anularea statutului de ţară nealiniată pentru Ucraina şi orientarea ţării spre NATO.

'Decizia Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare privind necesitatea dezvoltării unei noi doctrine militare a fost adoptată, instituţiile de profil au început deja să lucreze', a afirmat Poroşenko, indicând că la ora actuală guvernul pregăteşte în mod prioritar o reformă în domeniul apărării şi securităţii, ce va fi dată publicităţii joi.

'În prezent, noi am extins semnificativ colaborarea cu consilieri străini, care vor veni aici şi ne vor ajuta să construim, de la zero, sistemul de apărare al statului', a afirmat şeful statului ucrainean, fără mai multe precizări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor