Kievul investighează o presupusă finanţare rusească a candidatului prezidenţial Zelenski

Comediantul ucrainean Vladimir Zelenski
Comediantul ucrainean Vladimir Zelenski (Getty Images)

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) investighează posibilitatea ca, de fapt, campania actorului Vladimir Zelenski, care a câştigat prima rundă a alegerilor prezidenţiale ucrainene, să fi fost finanţată de persoane asociate cu Kremlinul, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Sondajele de opinie au preconizat o înfrângere grea pentru preşedintele Petro Poroşenko în a doua rundă a alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc duminică. Zelenski, un actor de comedie fără niciun fel de experienţă politică, a câştigat de două ori mai multe voturi decât Poroşenko în prima rundă din 31 martie.

SBU verifică informaţiile, ca parte a unui caz penal, potrivit căruia serviciile secrete ruseşti şi separatiştii din estul Ucrainei ar finanţa campania lui Zelenski, potrivit rapoartelor de ştiri ucrainene.

Afirmaţiile au apărut pentru prima dată pe website-ul unui grup de hackeri ucraineni care a susţinut că, aparent, campania lui Zelenski ar fi finanţată în numele unui consilier veteran al Kremlinului, Vladislav Surkov, şi a miliardarului Konstantin Malofeev, a susţinut miercuri site-ul de ştiri rusesc The Insider.

Surkov este una dintre cei mai influenţi oficiali care determină politica Rusiei privind Ucraina, inclusiv războiul nedeclarat al ruşilor în regiunea est-ucraineană Donbas. Malofeev, care nu doreşte să intre în atenţia presei, susţine dreapta naţionalistă rusă şi, aparent, a fost foarte implicat – deşi neoficial – în campania desfăşurata de Moscova în 2014 împotriva Ucrainei.

The Insider nu a găsit nicio indicaţie că scurgerile de informaţii ar fi fost falsificate.

Serviciul de presă al lui Zelenski a declarat că informaţiile “sunt 100% false şi provin de la site-ul Mirotvorets”, adăugând că tabăra sa a cerut SBU să investigheze scurgerile, potrivit The Insider.

În pofida popularului său mesaj de campanie împotriva corupţiei, Zelenski a fost acuzat că este marioneta unui om de afaceri bogat ce deţine postul de televiziune care îi difuzează emisiunea.