Kim Jong-un era 'foarte beat' atunci când a ordonat executarea consilierilor unchiului său

Liderul nord-coreean Kim Jong Un.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un. (Ed Jones / AFP / Getty Images)

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, era 'foarte beat', atunci când a ordonat executarea consilierilor unchiului său, relatează presa niponă, preluată de publicaţia britanică The Daily Telegraph.

Tânărul lider ar fi ordonat executarea celor doi consilieri după ce, potrivit relatărilor, aceştia nu au răspuns imediat la cererea de a preda armatei o afacere profitabilă.

Cei doi colaboratori erau apropiaţii lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, care, câteva săptămâni mai târziu, a fost deposedat de prerogativele sale şi la rândul său executat.

Aparent, Ri Ryong-ha, prim-director adjunct al departamentului administrativ al Partidului Muncitorilor, şi Jang Su-gil, director adjunct în cadrul aceluiaşi departament, l-au 'supărat' pe Kim pentru că nu au răspuns rapid la ordin.

Cei doi ar fi fost printre cei cel puţin opt consilieri din cercul lui Jang, executaţi înaintea eliminării unchiului lui Kim, a mai indicat publicaţia niponă Yomiuri Shimbun.

Prin urmare, eliminarea lui Jang a fost prezisă de către guvernul de la Seul, care aflase, se pare, de executarea consilierilor din interceptarea unor convorbirilor telefonice

Nam Jae-Joon, şeful Serviciului Naţional de Informaţii din Coreea de Sud, a declarat în faţa comisiei de informaţii din Parlamentul de la Seul că încercările lui Jang de a-şi asigura controlul asupra afacerilor profitabile cu cărbune ale statului nord-coreean au contribuit semnificativ la dizgraţia acesteia.

Jang a gestionat timp de ani de zile exporturile de minerale, în mare parte destinate Chinei, în contextul în care Nordul sărac, dar bogat în minerale, a încercat să îşi susţină economia în declin prin creşterea exporturilor de cărbune şi de alte minerale.

Pe de altă parte, Jang şi asociaţii săi i-au înfuriat pe alţi oficiali de rang înalt ai partidului, extinzându-şi rapid controlul asupra râvnitelor afaceri cu minerale, indică The Daily Telegraph.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe