Kim Jong-un nu se lasă. Coreea de Nord testează o nouă dronă subacvatică ce ar putea crea un mare val radioactiv

Coreea de Nord a lansat rachete de croazieră
Coreea de Nord a lansat rachete de croazieră (Youtube - captură ecran)

Coreea de Nord a testat o nouă dronă de atac subacvatic cu capacitate nucleară, a anunţat vineri presa de stat, citată de Reuters.

În timpul testului, noua dronă nord-coreeană a navigat subacvatic la o adâncime cuprinsă între 80 şi 150 de metri timp de peste 59 de ore şi a detonat, joi, o încărcătură non-nucleară în apele din largul coastei sale estice, a declarat agenţia de presă de stat nord-coreeană KCNA.

Denumit "Haeil", sau tsunami, noul sistem de drone este destinat să efectueze atacuri pe furiş în apele inamice şi să distrugă grupuri de atac navale şi porturi operaţionale majore prin crearea unui mare val radioactiv printr-o explozie subacvatică, a precizat KCNA.

"Această dronă nucleară de atac subacvatic poate fi desfăşurată pe orice coastă şi port sau remorcată de o navă de suprafaţă pentru a fi operată", a precizat agenţia de presă, adăugând că Kim a supravegheat testul.

Potrivit analiştilor, Coreea de Nord îşi arată ameninţările nucleare din ce în ce mai diverse către Washington şi Seul, deşi sunt sceptici în privinţa faptului că vehiculul subacvatic ar fi pregătit pentru desfăşurare.

Coreea de Nord intenţionează să semnaleze "Statelor Unite şi Coreei de Sud că, într-un război, vectorii potenţiali de lansare a armelor nucleare de care aliaţii ar trebui să se îngrijoreze şi pe care ar trebui să îi vizeze ar fi foarte mulţi", a declarat Ankit Panda, cercetător principal la Carnegie Endowment for Internaţional Peace, cu sediul în SUA.

"Ar exista silozuri, vagoane, submarine şi lansatoare de rachete mobile pe drum. Iar acum se adaugă această torpilă subacvatică", a spus el.

Luni, Coreea comunistă a lansat o rachetă cu rază scurtă de acţiune dintr-un siloz îngropat, o abatere de la metodele obişnuite de amplasare.

Un oficial militar sud-coreean a declarat că analizează afirmaţiile Coreei de Nord. Un oficial american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că nu există niciun indiciu privind un test nuclear.

Nu este clar dacă Phenianul a dezvoltat complet focoasele nucleare miniaturizate necesare pentru a se potrivi pe armele sale mai mici.

Analiştii spun că perfecţionarea unor astfel de focoase ar fi, cel mai probabil, un obiectiv principal dacă Nordul reia testele nucleare.

O fotografie publicată de mass-media de stat îl arată pe Kim zâmbind lângă un obiect mare în formă de torpilă, dar nu l-a prezentat ca fiind noua dronă. Alte fotografii au arătat urme ale traiectoriei subacvatice a obiectului şi explozii vizibile la suprafaţă mării.

Conceptul operaţional al armei este similar cu torpilele nucleare Poseidon ale Rusiei, o nouă categorie de arme de represalii menite să creeze explozii distructive şi radioactive în zonele de coastă, a precizat Panda.

Vineri, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că se va asigura că Phenianul va plăti pentru "provocările sale nesăbuite", în timpul unui discurs de comemorare a militarilor care au murit în confruntările cu Coreea de Nord în apele occidentale, inclusiv în 2010, când s-a scufundat o navă militară despre care Coreea de Sud a spus că a fost lovită de o torpilă nord-coreeană.

De asemenea, Coreea de Nord a declarat că a tras miercuri rachete de croazieră pentru a exersa efectuarea unor atacuri nucleare tactice, confirmând rapoartele anterioare ale armatei sud-coreene.

Rachetele de croazieră au fost dotate cu un "focos de test care simulează un focos nuclear" şi au zburat între 1.500 şi 1.800 km, potrivit KCNA.

Ultimele teste au avut loc în timp ce trupele sud-coreene şi americane au demarat luni cele mai ample exerciţii de debarcare amfibie din ultimii ani, care au implicat o navă de asalt amfibie americană.

Coreea de Nord a declarat că exerciţiile militare ale Statelor Unite şi Coreei de Sud necesită ca forţele sale să "se pregătească pentru un război total şi să-şi consolideze forţa nucleară atât calitativ, cât şi cantitativ, în mod prioritar". Phenian s-a arătat de mult timp iritat de exerciţiile desfăşurate de forţele sud-coreene şi americane, afirmând că acestea reprezintă pregătirea pentru o invazie a Nordului.

Coreea de Sud şi SUA spun că exerciţiile sunt pur defensive şi au criticat testele Nordului ca fiind destabilizatoare şi care încalcă sancţiunile ONU. Aliaţii au încheiat joi 11 zile de exerciţii periodice de primăvară, numite Freedom Shield 23, dar mai au încă alte exerciţii de antrenament pe teren.

Liderul nord-coreean Kim şi-a exprimat "voinţa de a-i face pe imperialiştii americani şi pe regimul marionetă sud-coreean să se scufunde în disperare pentru alegerea lor", a declarat KCNA, adăugând că i-a avertizat pe inamici că ar trebui să înceteze exerciţiile de război nesăbuite împotriva Coreei de Nord.

Directorul Agenţiei americane de informaţii pentru apărare a declarat miercuri că liderul nord-coreean Kim nu pare pregătit să efectueze un test nuclear în timpul exerciţiilor militare americano-sud-coreene, dar Statele Unite rămân vigilente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe