Kim Jong-un, un 'dandy' obsedat de vodkă la 14 ani

Liderul nord coreean Kim Jong-Un
Liderul nord coreean Kim Jong-Un (Ed Jones / AFP / GettyImages)

Kenji Fujimoto, care a fost timp de peste zece ani bucătarul-şef al fostului dictator Kim Jong-il a povestit cum era copilăria actualului lider nord-coreean: vodkă la 14 ani şi un 'regim' pe bază pe hamburgeri 'Big Mac'. Aceasta a fost adolescenţa lui Kim Jong-un care avea să se transforme ani mai târziu într-un tiran, notează luni ziarul spaniol ABC.

Tânărul şi temutul dictator Kim Jong-un dădea semne de tiranie încă din adolescenţă, povesteşte cel care a fost mai multe de zece ani bucătarul tatălui actualului lider nord-coreean şi care a reuşit să fugă din Coreea de Nord. Fujimoto a fost totodată tovarăş de joacă pentru Kim Jong-un şi a putut să-i observe mult timp evoluţia.

Potrivit ziarului britanic Daily Mail, Fujimoto îşi aminteşte de un băieţel care a învăţat să conducă propria maşină Mercedes când avea 7 ani şi ale cărui jocuri preferate erau Super Mario şi Tetris. El era, totodată, pasionat de campionatul de baschet profesionist nord-american NBA, bea sticle întregi de vodkă şi fuma ca un turc. Încă de pe vremea aceea - susţine bărbatul în vârstă de 66 de ani - Kim dădea semne că va deveni un tiran, care ani mai târziu avea să-şi execute propriul unchi.

'În palat aveam două activităţi: pentru Kim Jong-il, eram responsabil cu pregătirea specialităţilor sushi, iar pentru Kim Jong-un, eram un fel de baby-sitter', a povestit Fujimoto, care petrecea ore întregi în compania actualului dictator nord-coreean când acesta era copil. La palatul lui Kim Jong-il 'exista o piscină de dimensiuni olimpice, un cinematograf şi o sală de sport uriaşă', explică el.

Jong-un era aproape de nedespărţit de fratele său mai mare, Jong-chul, care a fost eliminat de la succesiune de tatăl său pentru că era considerat prea 'efeminat'. 'Jong-un a fost foarte matur încă de mic şi ura să fie tratat ca un copil', a continuat Kenji Fujimoto. 'Chiar şi când avea 9 ani, unchiul său îl numea 'micul general'. Iar el i-a răspuns: 'De ce îmi vorbeşti ca unui copil de grădiniţă?'' Şi s-a supărat. 'Între colegi, el era întotdeauna şeful', explică fostul bucătar de la palat.

Fujimoto povesteşte că, odată cu trecerea anilor, adolescentul Jong-un a devenit 'un dandy' obsedat să-şi petreacă verile cu ski-jetul personalizat sau plimbându-se cu iahtul primit cadou de la tatăl său. A crescut în luxul excesiv al unui copil de vedetă rock.

Spre deosebire de Kim Jong-il, Jong-un a fost timid cu fetele şi 'îi detesta pe cei care aveau relaţii cu mai multe femei'. 'Nu a avut niciodată o prietenă. Tatăl lui a crezut că s-ar putea ca nici măcar să nu-l intereseze femeile'. Fujimoto este de părere că stilul de viaţă dus de tatăl său, care era un afemeiat, s-ar putea să-l fi determinat pe Kim Jong-un să-l execute pe unchiul său.

Jang Song-thaek era cel care făcea oficiul de 'furnizor' de femei pentru fratele său mai mare şi care se ocupa personal de alegerea acestor 'fete ale plăcerii' - orfane sau sechestrate -, asigurându-se că sunt virgine, povesteşte Kenji Fujimoto.

Acesta a reuşit să fugă în 2001 din Coreea de Nord în Japonia, sub pretextul că se duce să achiziţioneze arici de mare pentru bucătaria sa rafinată. Plecarea lui a fost văzută ca o trădare de Kim Jong-il, care a trimis asasini pe urmele sale în Japonia. Nici în ziua de azi bucătarul nu îşi dezvăluie adevăratul său nume, conchide ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe