Kissinger evocă din nou presupusele primejdii ale agravării tensiunilor dintre SUA şi China

Henry Kissinger
Henry Kissinger (Molly Riley-Pool/Getty Images)

Fostul consilier pentru securitate naţională american Henry Kissinger a avertizat că tensiunile dintre Washington şi Beijing reprezintă „cea mai mare problemă” pentru comunitatea internaţională, iar eşecul îmbunătăţirii acestora creşte riscul declanşării unui „război rece” între cele două mari economii ale lumii.

Citiți și Sobianin despre războiul dintre clanurile Clinton şi Bush, Rusia şi schimbarea iminentă a Americii

„Este cea mai mare problemă pentru America; este cea mai mare problemă pentru lume. Pentru că dacă nu putem rezolva acest lucru, riscul este ca întreaga lume să ajungă prinsă într-un fel de război rece între China şi Statele Unite”, a declarat Kissinger pentru Forumul pe probleme globale al Sedona al Institutului McCain pe probleme globale.

Citiți și Henry Kissinger presează Washingtonul să accepte multilateralismul Rusiei şi Chinei

Kissinger este unul dintre cei mai controversaţi lideri ai politicii externe a SUA, fiind şi artizanul apropierii dintre SUA şi China - inclusiv prin eliminarea Taiwanului din Consiliul de Securitate al ONU şi acceptarea Chinei comuniste.

Diplomatul veteran în vârstă de 97 de ani a avertizat că, deşi armele nucleare erau deja suficient de capabile pentru a deteriora întregul glob în timpul Războiului Rece, progresele în tehnologia nucleară şi inteligenţă artificială - unde China şi Statele Unite sunt lideri - au majorat pericolul unui conflict final.

Citiți și Kissinger susţine că formarea unei coaliţii anti-China ar genera "o catastrofă comparabilă cu Primul Război Mondial"

"Pentru prima dată în istorie, omenirea are capacitatea de a se stinge într-o perioadă de timp finită", a spus Kissinger.

"Şi acum, la problema nucleară se adaugă problema high tech, care, în domeniul inteligenţei artificiale, în esenţa sa, se bazează pe faptul că omul devine partener al maşinilor şi că maşinile îşi pot dezvolta propria judecată", a afirmat el.

"Deci, într-un conflict militar între puteri de înaltă tehnologie, are o semnificaţie colosală".

Războiul rece dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică din deceniile de după cel de-al doilea război mondial a fost mai multidimensional, axat pe competiţia armelor nucleare, a spus Kissinger.

"Uniunea Sovietică nu avea capacitate economică. Aveau capacitate tehnologică militară", a menţionat acesta.

Citiți și Diplomat senior chinez după întâlnirea cu Henry Kissinger cere SUA să îmbunătăţească relaţiile

"(Ei) nu aveau capacitate tehnologică de dezvoltare aşa cum are China. China este o putere economică imensă pe lângă faptul că este o putere militară semnificativă."

Kissinger a afirmat că politica SUA faţă de China trebuie să adopte o abordare în două direcţii: să rămână ferm pe principiile SUA pentru a cere respectul Chinei, menţinând în acelaşi timp un dialog constant şi găsind domenii de cooperare.

"Nu spun că diplomaţia va duce întotdeauna la rezultate benefice", a spus el.

Citiți și Trump îl invită pe Kissinger în Biroul Oval, după o întâlnire cu chinezii

"Aceasta este sarcina complexă pe care o avem ... Nimeni nu a reuşit să o facă complet", a declarat fostul consilier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii