Klaus Iohannis: "Alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o idee foarte bună"

Preşedintele României s-a pronunţat în favoarea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, precizând însă că schimbarea depinde de partide şi de Guvern.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Prezent la Iaşi, la festivităţile de ziua Unirii, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ideea alegerilor pentru funcţia de primar în două tururi de scrutin este foarte bună, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, şeful statului a mai adăugat că schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare şi de Guvern şi le doreşte acestora să găsească "cea mai înţeleaptă soluţie".

"Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu aşa puţin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare şi, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înţeleaptă soluţie", a declarat şeful statului, răspunzând la o întrebare a presei.

Recomandăm şi Preşedintele CCR "dă undă verde" pentru modificarea legii alegerilor locale

La rândul său, premierul Dacian Cioloş, aflat şi el la Iaşi, a declarat că nu exclude varianta angajării răspunderii Executivului cu privire la revenirea votului în două tururi pentru primari, relatează Realitatea.net. Prim-ministrul a susţinut, însă, că va discuta "cu partidele întâi".

Reamintim că Biroul Politic Naţional al PNL a decis, la începutul săptămânii trecute, să-i ceară premierului Cioloş adoptarea unei OUG care să reglementeze alegerea primarilor în două tururi de scrutin, propunere pe care Cioloş a declinat-o, afirmând că o astfel de măsură nu ar fi democratică iar legea alegerilor locale este una politică.

Mai amintim că în programul de guvernare anunţat de Cioloş cu o zi înainte de validarea miniştrilor săi de către Parlament, era inclusă revenirea "urgentă" la alegerile locale în două tururi însă această prevedere a dispărut o zi mai târziu, după discuţii cu partidele. Potrivit hotnews, nici PSD nici PNL nu au fost de acord cu varianta iniţială a programului de guvernare.