Klaus Iohannis la Chişinău: România rămâne şi în viitor partenerul cel mai apropiat al R. Moldova

Klaus Iohannis la Chişinău
Klaus Iohannis la Chişinău (www.presidency.ro)

La 27 august, se împlinesc şi 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi R. Moldova, a menţionat preşedintele Klaus Iohannis prezent la Chişinău, amintind că România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova.

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele României a felicitat „forţele politice pro-reformă” pentru victoria obţinută la alegeri şi cetăţenii pentru „maturitatea, responsabilitatea şi spiritul democratic” demonstrate.

Mai mult, acesta a subliniat că rezultatul alegerilor deschide drumul R. Moldova către o dezvoltare solidă, în beneficiul întregii societăţi. Este nevoie de voinţă politică şi acţiune hotărâtă pentru implementarea rapidă a reformelor necesare aşteptate de întreaga societate.

„Ne aflăm într-un moment deosebit de favorabil şi pentru relaţiile noastre bilaterale. România rămâne şi în viitor partenerul cel mai apropiat al R. Moldova. Acum, cu un nou guvern şi un nou parlament, eforturile noastre şi rezultatele lor în beneficiul cetăţenilor R. Moldova vor fi şi mai substanţiale.

Avem acum oportunitatea unei cooperări aprofundate şi conjugate la nivel prezidenţial, guvernamental şi parlamentar pentru luarea deciziilor necesare avansării agendei bilaterale, precum şi al parcursului european al R. Moldova”, a mai notat preşedintele României, informând că a discutat cu Maia Sandu despre „accelerarea proiectelor bilaterale menite să conecteze R. Moldova cu spaţiul UE”.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda a declarat că este foarte important ca în această parte a Europei să fie securitate, democraţia să fie puternică, să fie guvernată onest şi cetăţenii să trăiască cât mai bine.

„Vom face tot posibil ca R. Moldova să se alăture cât mai rapid de Uniunea Europeană. Suntem adeptul „Uşilor Deschise” în UE”, a adăugat acesta.

Vladimir Zelenski a vorbit despre importanţa securităţii regionale, atrăgând atenţia asupra pericolului venit din partea trupelor ruse. „Ucraina se poziţionează pentru prezenţa statelor NATO în Marea Neagră, fiind un aspect important pentru prosperitatea securităţii.”

„Cooperarea cu România, Polonia şi Ucraina ne ajută la consolidarea reală a independenţei ţării noastre. Avem prieteni adevăraţi şi parteneri regionali de încredere”, a afirmat Maia Sandu, specificând că R. Moldova îşi doreşte o implicare mai activă la nivel regional şi global. Şefa statului le-a mulţumit celor trei preşedinţi prezenţi la Chişinău pentru participarea la sărbătorirea a 30 de ani de independenţă a R. Moldova.