Kommersant: Rusia aşteaptă de la Dodon desfiinţarea regimului Plahotniuc

Moscova este împotriva oricărei înţelegeri între PSRM şi PD. Poate doar o alianţă temporară cu ACUM, în interesul desfiinţării regimului Plahotniuc, transmite publicaţia rusă.
Igor Dodon, la Comrat, 23.12.2018
Igor Dodon, la Comrat, 23.12.2018 (facebook.com/Dodon Igor)

În contextul primei şedinţe a Parlamentului moldovean, publicaţia rusă kommersant.ru scrie că Moscova e împotriva oricărei înţelegeri între PSRM şi PD deoarece aşteaptă ca socialiştii pro-ruşi în frunte cu preşedintele Igor Dodon să înceapă activ să lupte împotriva liderului PD, Vlad Plahotniuc, oligarhul care controlează ţara şi e dat în căutare în Rusia pentru spălare de bani şi tentativă de organizare a unui asasinat.

„Sarcina maximă e aducerea situaţiei până la declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Dacă Dodon nu va satisface aşteptările, se speculează diverse scenarii despre viitoarea politică în raport cu Moldova, până la cel al refuzului de a-l mai sprijini pe acesta şi chiar găsirea unor noi parteneri în Moldova”, se mai arată în articol.

Făcând trimitere la surse din cadrul Ministerului rus de Externe dar şi dintr-o instituţie de stat apropiată administraţiei preşedintelui Putin, publicaţia menţionează că lui Igor Dodon i-a fost adusă la cunoştinţă poziţia Moscovei în cadrul vizitei din 1 martie pe care acesta a numit-o privată.

Kommersant.ru notează că Moscova se opune categoric alianţei socialiştilor cu democraţii sau cu cei de dreapta. Poate doar o înţelegere temporară cu ACUM şi doar în interesul desfiinţării regimului Plahotniuc.

„Lanţul paşilor este clar. Să fie ales un spiker independent de oligarh, iar ministerele, instituţiile de forţă şi justiţia să fie eliberate de oamenii lui Plahotniuc. Astfel, fiind create condiţii pentru organizarea alegerilor anticipate libere”, mai transmite sursa citată care totodată, subliniază că presiunea Rusiei asupra lui Igor Dodon încă nu garantează că Moscova va reuşi deoarece în trecut preşedintele moldovean a conlucrat cu Plahotniuc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe