Kovesi se apucă de treabă: Contract de 50 de milioane de euro bani europeni, din România, investigat de Parchetul European

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Printre cele 300 de dosare investigate de Parchetul European Anticorupţie condus de Laura Codruţa Kovesi este şi unul privitor la modul în care se realizează varianta de ocolire a Bârladului – investiţie în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, după cum informează Ziare.com.

Procurorul European delegat Florin Bogdan Munteanu a solicitat în luna august Inspectoratului de Stat în Construcţii Vaslui efectuarea unui control minuţios cu privire la respectarea normelor legale şi tehnice şi a „Standardelor de Stat”, în realizarea terasamentelor şoselei de centură a Municipiului Bârlad.

„În mod concret, vă solicităm să verificaţi, în mod detaliat, dacă materialele folosite de către executantul lucrării pentru realizarea terasamentelor drumului respectă Standardele de Stat în ceea ce priveşte calitatea acestora (de exemplu, dacă acestea reprezintă argilă prăfoasă/nisipoasă, care nu poate susţine eficient structura drumului), procedurile de punere în operă, existenţa documentelor de achiziţie şi de certificare a calităţii acestora, precum şi existenţa unor eventuale declaraţii ori rapoarte privind calitatea acestora, depuse de către constructor”, se arată în solicitarea procurorului.

Concret, există suspiciunea că materialele de construcţii folosite la această investiţie ar fi de proastă calitate, astfel că se verifică de unde au fost achiziţionate şi certificarea lor. A fost solicitat şi ajutorul DNA.

Potrivit unor surse, în ancheta europeană este vizat constructorul, dar şi mai mulţi decidenţi de la nivelul judeţului Vaslui. Contractul de finanţare pentru cel mai mare obiectiv al municipiului Bârlad a fost încheiat între Compania Naţională de Administrare A Infrastructurii Rutiere S.A., în calitate de beneficiar şi Ministerul Transporturilor, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport. Licitaţia a fost câştigată de Asocierea SC Tehnic Asist SRL – SC Concept Infrastrade Logistic SRL Botoşani, iar proiectant este Search Corporation SRL Bucureşti.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne