Kremlin: SUA trebuie să returneze sediile diplomatice ruseşti fără nicio condiţie

Kremlinul a avertizat vineri că va respinge orice precondiţii pentru returnarea proprietăţilor diplomatice ruseşti confiscate de SUA.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Avertismentul a fost lansat ca răspuns la comentariile făcute la CNN de Sebastian Gorka, un consilier al preşedintelui american Donald Trump, care a condiţionat returnarea misiunilor diplomatice de faptul că Rusia să respecte un acord de încetare a focului încheiat recent între Washington şi Moscova pentru sud-vestul Siriei.

„Returnarea proprietăţii diplomatice către Rusia nu trebuie să depindă de nicio condiţie”, a afirmat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului. „Acest lucru contrazice în totalitate legea internaţională.”

În decembrie 2016, fostul preşedinte american Barack Obama a ordonat confiscarea a două complexe diplomatice ruseşti în New York şi Maryland şi expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi despre care a declarat că sunt spioni, în cadrul unei serii de măsuri ce au urmărit să pedepsească Rusia pentru presupusul său amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Preşedintele rus Vladimir Putin a decis să nu răspundă imediat cu aceeaşi monedă la expulzări şi confiscarea proprietăţilor diplomatice, susţinând că va aştepta să vadă ce anume va face administraţia Trump.

Dar Peskov şi Ministerul rus de Externe au precizat că Moscova îşi pierde răbdarea şi, dacă discuţiile de nivel înalt din 17 iulie nu vor duce la un acord privind returnarea misiunilor diplomatice ruseşti, va recurge la represalii, expulzând un anumit număr de diplomaţi americani şi confiscând unele proprietăţi americane din Rusia.