Kremlinul avertizează: Sancţiunile SUA îi "expun" pe astronauţii americani

Fostul reprezentant rus la NATO, Dimitri Rogozin.
Fostul reprezentant rus la NATO, Dimitri Rogozin. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a avertizat marţi că noile sancţiuni impuse de Statele Unite ar putea afecta sectorul spaţial rusesc şi i-ar "expune" astfel pe astronauţii americani de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), relatează AFP.

SUA a anunţat luni impunerea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru implicarea în susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei. Noile sancţiuni, criticate de analişti ca fiind firave, includ alţi şapte oficiali ruşi şi 17 corporaţii. Totodată, americanii au anunţat că vor revizui condiţiile de autorizare a exportului în Rusia a unor echipamente din domeniul tehnologiei de vârf care sunt susceptibile de a fi utilizate în domeniul militar.

Viceministrul pentru Afaceri Externe, Serghei Riabkov, a explicat marţi, în cadrul unui interviu pentru gazeta.ru, că aceste sancţiuni ar putea afecta sectorul lansărilor de vehicule spaţiale. Capsulele ruseşti Soyuz sunt, după retragerea din circulaţie a navetelor americane, unicele vehicule spaţiale care sunt capabile să ducă astronauţi pe ISS şi să îi aducă înapoi pe Pământ.

"Dacă vor să lovească în sectorul rusesc al rachetelor spaţiale, atunci îi vor expune, automat, pe astronauţii lor de pe Staţia Spaţială Internaţională. Sincer, (americanii) au început să ne calce pe nervi cu sancţiunile lor şi ei nici măcar nu înţeleg că aceste sancţiuni se vor întoarce contra lor, ca un bumerang", a declarat Dmitri Rogozin, el însuşi fiind din martie pe lista SUA şi UE a persoanelor sancţionate, potrivit agenţiei Itar-Tass.

ISS este un proiect spaţial de circa 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de SUA şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Din noiembrie 2000, staţia spaţială este ocupată în permanenţă de echipaje comune. În prezent, Staţia Spaţială Internaţională este condusă de astronautul japonez Koichi Wakata, la bordul acesteia aflându-se alţi cinci astronauţi, trei ruşi şi doi americani. NASA a decis, în martie, suspendarea tuturor contactelor cu ruşii, excepţie făcând colaborarea în cadrul programului ISS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe