Kremlinul: Furt dintr-un avion ultrasecret, centru de comandă în cazul atacurilor atomice

Avion care funcţionează ca centru de comandă al Kremlinului în cazul unui atac atomic
Avion care funcţionează ca centru de comandă al Kremlinului în cazul unui atac atomic (Kirill Naumenko / Wikicommons)

Miercuri, Kremlinul a tras un semnal de alarmă în legătură cu un furt bizar de echipamente ultrasecrete aflate într-un avion special, conceput ca centru de comandă al Rusiei în cazul unui atac nuclear, potrivit MoscowTimes.

Ministerul de Interne a declarat că poliţia din oraşul Taganrog a fost alertată că echipamente în valoare de 1 milion de ruble (13.600 USD) au fost furate dintr-un avion Iliuşin Il-80 de pe un aerodrom.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a descris incidentul drept o „situaţie gravă” şi a promis că „vor fi luate măsuri pentru a preveni acest lucru în viitor”.

Ministerul de Interne nu a specificat ce anume a fost furat.

Oraşul port Taganrog, situat la aproximativ 1.100 de kilometri sud de Moscova, găzduieşte compania Beriev Aircraft, o întreprindere controlată de stat, cu dificultăţi financiare.

Canalul de televiziune REN-TV, afiliat Kremlinului, a raportat la începutul acestei săptămâni că echipamentele au fost luate dintr-un avion Il-80 care era staţionat pentru lucrări de mentenanţă în Taganrog.

Hoţii au deschis trapa de încărcare a avionului, iar pantofii lor, cât şi amprentele digitale au fost găsite în interiorul avionului, a menţionat canalul, adăugând că Beriev a raportat furtul poliţiei săptămâna trecută.

Canalul a anunţat că 12 persoane au fost audiate ca parte a anchetei, care a fost făcută publică miercuri.

O sursă a afirmat că oficialii cu acces la aerodrom ar putea fi în spatele furtului de profil înalt.

Avionul jefuit este unul dintre cele patru centre de comandă la înălţime, strict secretizate, construite pentru a evacua preşedintele şi alţi oficiali de rang înalt în caz de explozie nucleară.

Avionul este aproape fără ferestre şi se crede că primul astfel de model a zburat în 1985.