Kremlinul l-ar fi demis pe unul dintre cei mai capabili comandanţi ai trupelor din Ucraina

Mihail Teplinski
Mihail Teplinski (Wikipedia.org)

Unul dintre cei mai capabili şi “pragmatici” comandanţi ai forţelor invadatoare ruseşti din Ucraina, generalul-colonel Mihail Teplinski, ar fi fost demis de Kremlin, a declarat, marţi, Ministerul britanic al Apărării în cel mai recent buletin al său privind evoluţia situaţiei din Ucraina.

Potrivit Ministerului, Teplinski a fost demis, probabil din funcţia de comandant operaţional din Ucraina, adăugând că această măsura este încă un semn al diviziunilor continue din cadrul comandamentului superior al Rusiei, în timp ce generalul Valeri Gherasimov încearcă să îşi impună autoritatea personală asupra campaniei militare de pe frontul ucrainean.

De asemenea, a continuat ministerul, Teplinski a fost ofiţerul de pe teren responsabil de retragerea relativ reuşită a Rusiei de la vest de Nipru, în noiembrie 2022, şi a fost lăudat în Rusia ca fiind un comandant capabil şi pragmatic.

Totuşi, nu este clar dacă Teplinski îşi va păstra funcţia de comandant al trupelor VDV (Forţele Aeroportate ale Rusiei).

Demiterea lui Teplinski ar putea avea legătură cu dezbaterile care au avut loc asupra sarcinilor care au fost trasate trupelor aeropurtate ruseşti, este de părere Ministerul britanic al Apărării.

Deseori trupele VDV au fost folosite pentru a apăra diverse poziţii, deşi acestea sunt sarcini care în mod tradiţional le sunt alocate unităţilor de infanterie mecanizată.

Reamintim că, recent, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a numit pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, în funcţia de comandant al Forţelor armate combinate care luptă în Ucraina, în cea mai recentă remaniere a conducerii militare a Moscovei.

Gherasimov, la fel ca Şoigu, s-a confruntat cu critici aspre din partea bloggerilor militari pro-război ai Rusiei pentru multiplele eşecuri pe câmpul de luptă şi pentru faptul că Moscova nu a reuşit să obţină victoria într-o campanie în care Kremlinul se aştepta să obţină victoria în scurt timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe