Kremlinul oferă clubului de motociclişti ruşi “Lupii Nopţii” 3 milioane de ruble

Kremlinul s-a arătat darnic cu diverse grupuri naţionaliste ruseşti, oferind milioane de ruble pentru organizarea de activităţi pro-Rusia.
Vladimir Putin împreună cu Alexander Zaldostanov, liderul bikerilor moscoviţi Lupii nopţii în Moskova, 7 iulie 2009
Vladimir Putin împreună cu Alexander Zaldostanov, liderul bikerilor moscoviţi Lupii nopţii în Moskova, 7 iulie 2009 (ALEXEY DRUZHININ/AFP/Getty Images)

Clubul rusesc de motociclişti Lupii Nopţii a primit o subvenţie de 3,1 milioane de ruble (51.000 dolari americani) din partea Kremlinului, conform website-ului Gazeta.ru.

Banii vor fi investiţi într-un proiect numit “Lumea Slavă”, care urmăreşte să promoveze “unitatea” în rândul popoarelor slave printr-o serie de deplasări cu automobile şi motociclete.

Lupii Nopţii au încercat în 2015 să efectueze o călătorie din Moscova spre Berlin pentru a comemora cea de-a 70-a aniversare a victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Motocicliştii au fost însă opriţi la graniţa poloneză, unde autorităţile au refuzat să le permită accesul pe teritoriul ţării din cauza sprijinului pe care îl oferă clubul preşedintelui rus Vladimir Putin.

Alte grupuri care au primit subvenţii din partea Kremlinului sunt organizaţia pentru veterani “Frăţia luptei”, care a primit 3 milioane de ruble pentru a desfăşura un miting patriotic în enclava rusă Kaliningrad, şi “Regimentul Nemuritor”, care comemorează veteranii din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru care a primit 9 milioane de ruble (148.000 dolari americani).