Kremlinul pus pe treabă: Navalnîi din nou în tribunal, pentru "denigrarea onoarei"

Chiar în ziua în care Joseph Borell vizitează Rusia, Kremlinul tirmite un mesaj "discret".
Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Kremlinul a criticat vehement ceea ce un purtător de cuvânt a numit „retorică agresivă şi neconstructivă” după ce Joe Biden, într-un discurs major de politică externă, ţinut joi la Departamentul de Stat, a cerut eliberarea imediată a activistului şi politicianului disident Alexei Navalnîi.

Subliniind că Moscova va ignora şi respinge astfel de măsuri care "interferează cu treburile interne ale Rusiei", purtătorul de cuvânt a spus vineri: „Aceasta este o retorică foarte agresivă şi neconstructivă, din păcate” şi a adăugat că „orice sugestie de ultimatum este absolut inacceptabilă pentru noi”, conform TASS.

Citiți și Rusia: Proiect legislativ ca structurile de forţă să aibă acces la datele de localizare a telefoanelor mobile, fără mandat

În timpul discursului de joi, Biden a spus că „nu vom ezita să ridicăm costurile pentru Rusia” în timp ce l-a numit în mod specific pe Navalnîi, identificând, de asemenea, presupusa implicare rusă în atacuri cibernetice legate de atacul cibernetic asupra companiei SolarWinds.

În special, a spus Biden, zilele în care SUA „se dădea înapoi în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei ... s-au încheiat” şi a cerut autorităţilor ruse să-l elibereze pe Navalnîi „imediat şi fără condiţii”. Biden a spus că Putin l-a „vizat” pe Navalnîi pentru „expunerea corupţiei”.

Citiți și Şeful diplomaţiei europene vizitează Rusia. Navalnîi le cere susţinătorilor săi să depăşească frica

Liderii opoziţiei ruse fac lobby la Washington pentru utilizarea ţintită a sancţiunilor Magniţki asupra cercului interior al lui Putin.

Marţi, un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Alexei Navalnîi la trei ani şi jumătate de închisoare pentru „conduită ilegală” rezultată din încălcările condiţiilor de control judiciar legate de o condamnare pentru delapidare din 2014.

Citiți și Doctorul rus care l-a tratat pe Navalnîi după ce a fost otrăvit cu noviciok moare brusc

Navalnîi s-a întors vineri în instanţă, unde se confruntă cu acuzaţii separate. Mai exact, el este acuzat că a „defăimat un veteran din cel de-al doilea război mondial”, potrivit rapoartelor.

Acest nou caz se referă la „comentariile pe care le-a făcut în iunie anul trecut pe reţelele de socializare. El a criticat un videoclip al canalului media RT de stat în care diferite persoane şi-au exprimat sprijinul pentru modificările controversate ale Constituţiei ruse. Veteranul Ignat Artemenko, în vârstă de 94 de ani, a fost printre ele".

Citiți și Dmitri Medvedev afirmă că Rusia „este pregătită să se deconecteze de la internetul global”

În iunie anul trecut, Comitetul de Investigaţii al Rusiei a lansat o anchetă împotriva lui Navalnîi sub acuzaţia de defăimare, după ce politicianul a criticat persoanele prezentate într-un videoclip care promova reforma constituţională care a permis prelungirea şederii în funcţie a preşedintelui Vladimir Putin, spunând că sunt „proşti corupţi”, „oameni fără conştiinţă”, „trădători”.

Autorităţile au susţinut că comentariile lui Navalnîi „denigrează (onoarea) şi demnitatea” persoanelor respective, în general - şi, în particular a unui veteran din cel de-al doilea război mondial prezentat în videoclip. Dacă este condamnat, Navalnîi se confruntă cu o amendă sau un serviciu comunitar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe