Kremlinul revendică Polul Nord şi plantează un steag rusesc de titaniu pe fundul Oceanului Arctic

Un steag naţional rusesc din titaniu este plantat pe fundul Oceanului Arctic.
Un steag naţional rusesc din titaniu este plantat pe fundul Oceanului Arctic. (Captură Foto)

Rusia a revendicat oficial o mare porţiune a Oceanului Arctic care include şi Polul Nord, plantând chiar un steag pe fundul oceanului, sub zona luată în vizor, pentru a-şi exercita controlul, susţine Washington Free Beacon.

Dacă comitetul ONU ce arbitrează graniţele maritime acceptă revendicarea Rusiei, atunci apele vor fi supuse monitorizării Moscovei în privinţa problemelor economice, inclusiv pescuitul şi exploatarea petrolului şi gazelor, cu toate că Rusia nu va avea suveranitate deplină, susţine New York Times. Conform unei convenţii ONU din 1982 – Law of the Sea – o naţiune poate revendica o zonă economică exclusivă deasupra platformei continentale care se învecinează cu ţărmurile sale. Dacă platforma se extinde mult în largul mării, atunci şi graniţele zonei economice pot fi extinse.

În timp ce ONU a respins o cerere similară emisă de Rusia în urmă cu peste un deceniu, citând lipsa unor dovezi ştiinţifice, cererea actuală este însoţită de date colectate de navele de cercetare ruseşti.

Renumitul explorator arctic rus Artur N. Chilingarov chiar a călătorit pe fundul oceanului, sub Polul Nord, într-un submarin de mici dimensiuni, pentru a recolta o mostră de sol şi pentru a planta un steag rusesc din titaniu pe fundul oceanului.

Ministerul rus de Externe a postat o declaraţie pe website-ul său cu privire la această chestiune, lăudând gama largă de date ştiinţifice pe care Rusia a obţinut-o pentru a-şi justifica cererea.

Autorităţile ruse au insistat că, dacă cererea este acceptată, suprafaţa maritimă şi terestră a Rusiei va fi extinsă cu aproximativ 1,2 milioane km pătraţi. Rusia este în prezent cea mai mare ţară din lume din punct de vedere al suprafaţei de teren ocupate - 17.101.081 km2.

Danemarca a depus la rândul ei o cerere oficială de revendicare a Polului Nord anul trecut, dar Ministerul rus de Externe a susţinut că cererea rusă ar trebui să fie evaluată prima datorită faptului că Rusia a făcut o cerere iniţială în 2002.

Rusia nu îşi manifestă autoritatea doar asupra teritoriului maritim. Anul acesta, până acum, avioanele de luptă europene ale NATO au fost folosite de 250 de ori ca răspuns la activitatea avioanelor de luptă ruseşti. În plus, avioane de luptă NATO au interceptat aproximativ 150 de avioane militare ruseşti în zona baltică în 2014.

În ultimele săptămâni, doi generali de rang înalt ai Pentagonului susţinuţi de preşedintele american Barack Obama pentru a ocupa funcţii înalte în Departamentul Apărării, au declarat că Rusia este cea mai semnificativă ameninţare existenţială actuală pentru Statele Unite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.