Kremlinul: Soldaţii ruşi de pe insulele Kurile nu vor fi folosiţi împotriva Japoniei

Într-o mişcare ce a stârnit nemulţumirea Japoniei, Moscova a anunţat că vă trimite soldaţi în Insulele Kurile, care sunt considerate de Tokyo drept teritoriu nipon. Kremlinul a ţinut să ofere asigurări că soldaţii ruşi din Kurile nu vor fi folosiţi împotriva Japoniei.
Yoshihide Suga, şeful cabinetului premierului japonez.
Yoshihide Suga, şeful cabinetului premierului japonez. (Getty Images)

Disputa teritorială ruso-niponă s-a intensificat joi, după ce Tokyo a trimis o notă de protest către Moscova cu privire la planurile acesteia de a desfăşura trupe în contestatele Insule Kurile din Oceanul Pacific, conform rapoartelor. Rusia controlează Insulele Kurile, dar Japonia revendică partea sudică a insulelor.

Yoshihide Suga, şeful cabinetului premierului nipon, a declarat că ţara sa monitorizează îndeaproape mişcările ruşilor. „Dacă mişcarea duce la o consolidare a armatei ruseşti pe insule, situaţia ar fi incompatibilă cu poziţia Japoniei şi este regretabil, din moment ce ele sunt în mod inerent teritoriul nostru”, a declarat Suga. „Aceste mişcări sunt contrare poziţiei ţării noastre”.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat miercuri că Moscova „îşi continuă activitatea de apărare a Insulelor Kurile”. El a adăugat că Rusia „ar trebui să desfăşoare o divizie” acolo, în acest an.

Ulterior, Rusia a clarificat că nu plănuieşte să îşi folosească forţele de pe insule împotriva Japoniei. „Nu intenţionăm să ne folosim forţele armate împotriva Japoniei prin desfăşurarea lor pe Insulele Kurile... Suntem pregătiţi să cooperăm, inclusiv în sectorul militar, în sfera contracarării terorismului şi în privinţa furtului resurselor biologice marine”, a declarat joi, pentru Sputnik, Viktor Ozerov, preşedinte al comitetului de apărare din camera superioară a Parlamentului rus.

Investiţiile Moscovei în infrastructura militară de pe Insulele Kurile au afectat relaţii dintre Rusia şi Japonia.

În iunie 2016, Rusia a anunţat că intenţionează să echipeze infrastructura sa militară de pe Kurile cu un sistem de securitate avansat Strelets-Chasovoi.

Disputa teritorială are în centru cele mai sudice patru insule din lanţul Kurile, cunoscute în Japonia ca Teritoriile Nordice. Insulele au căzut sub jurisdicţia sovietică la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Moscova şi Tokyo nu au semnat un acord de pace oficial la sfârşitul războiului datorită disputei, care a subminat de asemenea legăturile comerciale dintre cele două tabere timp de câteva decenii.