Kremlinul trimite trupe în Venezuela. Casa Albă avertizată

Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) dă mâna cu omologul său venezuelean Nicolas Maduro în timpul unei întâlniri la reşedinţa de stat Novo- Ogariovo de lângă Moscova, 5 decembrie 2018
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) dă mâna cu omologul său venezuelean Nicolas Maduro în timpul unei întâlniri la reşedinţa de stat Novo- Ogariovo de lângă Moscova, 5 decembrie 2018 (Maxim Şemetov/AFP/Getty Images)

La doar câteva zile după o întâlnire de nivel înalt ce a avut loc săptămâna trecută la Roma, în cadrul căreia Kremlinul a reiterat o avertizare la adresa SUA – şi anume că Moscova nu va tolera o intervenţie militară americană pentru a răsturna de la putere guvernul venezuelean, al cărui aliat este – se pare că Rusia nu îşi asumă niciun risc în ceea ce priveşte aliatul său sud-american, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

La întâlnire a participat delegatul special al SUA privind problemele legate de Venezuela, Elliott Abrams, precum şi adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov.

După întâlnirea de la Roma, Riabkov, a declarat: “Presupunem că Washingtonul tratează în mod serios priorităţile noastre, abordarea şi avertizările noastre”.

Aparent, una dintre avertizările lansate de Riabkov a fost aceea că nicio intervenţie militară americană în Venezuela nu va fi tolerată de Kremlin.

Pe de altă parte, Abrams a declarat reporterilor după întâlnirea din capitala italiană: “Nu, nu am venit la o întâlnire a minţilor, dar cred că discuţiile au fost pozitive în ceea ce priveşte faptul că fiecare tabără a plecat cu o înţelegere mai bună privind punctele de vedere ale celeilalte”.

Iar acum, potrivit jurnalistului Javier I. Mayorca, general-colonelul Vasili Tonkoşkurov, şeful forţelor terestre ale Rusiei, a ajuns în Venezuela.

Generalul rus a sosit în Republica Bolivariană însoţit de 99 de soldaţi la bordul unui avion An-124 care a livrat o încărcătură de 35 de tone.

Soldaţii şi generalul au ajuns pe Aeroportul Maiquetia şi aparent au fost primiţi de către vice-amiralul Marianni Mata, director general al Biroului pentru Afaceri Internaţionale şi Integrare, şi de către Edgar Colina Reyes, director al Unităţii Forţelor Speciale ale Venezuelei.

Vizita neaşteptată are loc după ce administraţia preşedintelui Donald Trump l-a declarat pe Nicolas Maduro lider nelegitim al ţării sud-americane şi a declarat că, împreună cu alte aproximativ 50 de ţări din America de Sud şi occidentale, îl susţine pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido în acţiunile sale de a-l înlocui pe actual preşedinte socialist.

Însă Rusia, China, Cuba, Bolivia, Iran, Turcia şi alte câteva state şi-au exprimat sprijinul pentru guvernul lui Maduro. Mexic şi Uruguay au refuzat să îl recunoască pe Guaido, declarându-se neutre, promovând o soluţionare a crizei prin dialog. Totodată, Rusia şi China au avertizat cu privire la o intervenţie militară împotriva regimului Maduro, după ce Washingtonul a insistat că toate opţiunile sunt pe masă.

Statul socialist suferă în prezent din cauza unei “inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe