Kurz câştigă alegerile în Austria. Coaliţia viitoare este neclară

Cancelarul austriac Sebastian Kurz
Cancelarul austriac Sebastian Kurz (Getty Images)

Liderul conservator austriac Sebastian Kurz a obţinut luni o victoria electorală cu partidul ÖVP, întărit de faptul că extrema dreaptă a fost lovită de un scandal de corupţie.

Alegerile anticipate de duminică au urmat colapsului coaliţiei de guvernare formate de ÖVP cu FPO, după publicarea unei înregistrări video în care vice-cancelarul FPO, Heinz-Christian Strache, accepta să negocieze contracte guvernamentale cu presupuşi oligarhi ruşi. Strache a demisionat în urma scandalului.

Kurz se va confrunta acum cu negocieri pentru a alege unul sau doi parteneri cu care să guverneze.

Cele mai probabile opţiuni ale coaliţiei sale sunt partidul Verzilor, eventual într-o coaliţie tripartită împreună cu partidul liberalul Neos. O altă variantă ar fi o nouă coaliţie cu FPO care funcţionează fără Strache.

Însă liderul FPO, Norbert Hofer, a afirmat că şansele unei noi alianţe ar fi „foarte puţin probabile”, având în vedere scorul scăzut înregistrat duminică.

Principala preocupare a alegătorilor austrieci este mediul, arată sondajele, care au contribuit la ridicarea Verzilor la un procent de 14% dintre voturi faţă de 4% în 2017, când au ieşit din parlament.

O coaliţie cu social-democraţii este posibilă din punct de vedere matematic, dar puţin probabil sub conducerea lor actuală.

Într-un interviu acordat postului ORF transmis luni, Kurz a afirmat că priorităţile sale includ încurajarea creşterii economice. „Observăm evoluţii economice foarte negative în Germania, nu am rezolvat Brexit-ul, avem tensiuni în relaţiile comerciale cu Statele Unite”, a spus acesta.

„Provocarea pentru noi va fi să asigurăm o bună creştere economică şi în viitor şi să facem tot posibilul pentru a împiedica creşterea şomajului în Austria”.

Partidul ÖVP a câştigat primul loc confortabil, cu 37,1% din voturi, conform unei proiecţii a sondajului SORA pentru ORF.

Social-democraţii s-au clasat pe locul doi cu 21,7%, rezultatul lor cel mai rău de la cel de-al Doilea Război Mondial, dar sunt cu mult înaintea FPO care a luat 16,1%. Proiecţia a avut o marjă de eroare de 0,7 puncte procentuale.

Deşi Verzii i-ar putea oferi lui Kurz o majoritate, partidul său se teme de o coaliţie cu parlamentari de stânga. Astfel că ÖVP ar putea să încerce o coaliţie tripartit cu partidul liberal, pro-business Neos, care a câştigat cu 7,8%.