L-am auzit pe Cucoş declarând:“N-am făcut altceva decât să îmi iubesc ţara”. Încă puţină iubire din asta – şi ne-ar fi hăcuit în masă

Protest Piaţa Victoriei
Protest Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

Protestul din 10 august ar fi trebuit să fie echivalentul incendierii Reichstagului în 27 februarie 1933. 10 august 2018 ar fi trebui să fie echivalentul acelor zile din decembrie 1989 când Ion Iliescu a inventat teroriştii. 10 august 2018 ar fi trebuit să fie echivalentul lui 13 iunie 1990, opinează, într-un editorial publicat pe Contributors, scriitorul Radu Vancu.

Vancu trece în revistă "minciunile" vehiculate în noaptea de 10 august, minciuni care trebuiau să compromită protestul şi să justifice reprimarea violentă ce ar fi urmat.

"Unei fete din jandarmerie i-a fost ruptă şira spinării.

Doi jandarmi au fost omorâţi.

Zeci de jandarmi au fost răniţi.

Poliţiştii SIAS au fost atacaţi la Spring Time.

Dintr-un camion se descărcau cocktailuri Molotov.

Protestatarii au forţat intrarea în muzeul Antipa.

Iohannis a cerut continuarea violenţelor."

"Toate minciunile de mai sus, toate intoxicările fuseseră pregătite pentru a fi lansate încă înainte ca protestul să înceapă. Aproape că nici nu mai conta ca realitatea să le verifice: ele erau un fel de self-fulfilling prophecies. Ajunge să anunţi isteric, în conferinţe oficiale de presă, că un protest va fi violent, ajunge să înghesui mulţimea ore în şir, ajunge să o sufoci cu gaze, ajunge să o loveşti brutal & indistinct – pentru că, de la un punct încolo, tragedia să se declanşeze. Ar fi, de fapt, un miracol să nu se declanşeze.

Şi nu s-a declanşat.

L-am auzit pe şeful de jandarmi Cucoş declarând: “N-am făcut altceva decât să îmi iubesc ţara”.

Ştiţi care au fost cele mai frecvente ultime cuvinte ale naziştilor condamnaţi la Nürnberg?

“Iubesc Germania”.

Poate că aveau de gând să îşi iubească ţara cu premeditare, de vreme ce şi-au ascuns numerele de identificare de pe căşti sub benzi adezive.

Încă puţină iubire din asta – şi ne-ar fi hăcuit în masă.

Însă, de data asta, au învins cei neînarmaţi. Fără să ne strigăm iubirea în conferinţe de presă, fără să ne cucoşim cu ea, am avut grijă unii de alţii. Ne-am salvat, la propriu, unii pe alţii. Şi exact aşa vom salva şi România de sceleraţii care o conduc.

Pentru că putem. Acum, după solidaritatea noastră din seara aceea îngrozitoare, ştim sigur: putem", scrie Vancu.

Amintim în context că pe 10 august represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar către 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar curg. Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.