La graniţa dintre India şi China încep să se adune cadavre

Trupe în Valea Galwan, la graniţa sino-indiană
Trupe în Valea Galwan, la graniţa sino-indiană

Trei soldaţi indieni au fost ucişi într-o „confruntare violentă” cu trupe chineze la graniţa disputată dintre cele două ţări, a declarat marţi armata indiană, raportând primele victime în ultimii 53 de ani, rezultate dintr-o ciocnire între vecini.

Surse guvernamentale indiene au afirmat că nu s-au tras focuri, dar a izbucnit o luptă fizică între cele două părţi, soldaţii folosind bastoane şi aruncând cu pietre.

China a dat vina pe India pentru ciocnirea de luni, iar publicaţia Global Times controlată de Partidul Comunist a declarat că armata chineză a suferit şi ea victime.

India şi China sunt părţi ale unui conflict în valea Galwan din vestul Himalayei de săptămâni întregi, după ce China a anunţat exerciţii militare în zonă, precizând, însă, că trupele pot fi desfăşurate în teatre imediat.

În ultimele zece zile s-au purtat discuţii pentru a fi retrase sute de militari desfăşuraţi în regiunea îndepărtată, dar fără a fi înregistrat vreun succes.

„Pierderea de vieţi din partea indiană include un ofiţer şi doi soldaţi. În prezent, oficiali militari ai celor două părţi se întâlnesc pentru a dezamorsa situaţia”.

Sursele au declarat că ofiţerul omorât avea gradul de colonel.

India şi China au luptat într-un scurt război de frontieră în 1962 şi nu au reuşit să-şi rezolve disputa de la graniţă în ciuda tratativelor care au durat douăzeci de ani.

Nu a existat nicio victimă la frontiera dintre cele două ţări de când au izbucnit ciocnirile sângeroase în estul Munţilor Himalaya, în 1967.

Ministerul de Externe chinez a cerut Indiei să nu întreprindă nicio măsură unilaterală sau să stârnească probleme.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Bejing a declarat că India a încălcat grav "consensul" la care au ajuns cele două ţări, când trupele indiene au "provocat şi atacat" personal chinez, ceea ce a dus la un conflict fizic grav.

"Şocant este că, pe 15 iunie, partea indiană a încălcat sever consensul, a traversat de două ori linia de frontieră şi a provocat şi atacat forţele chineze, generând o confruntare fizică violentă între cele două forţe de la graniţă", a declarat Zhao Lijian jurnaliştilor de la Beijing.

Redactorul şef al publicaţiei Global Times din China a declarat că militarii chinezi au suferit pierderi, deşi nu se ştie dacă există morţi sau răniţi.

„Ceea ce ştiu, este că partea chineză a suferit, de asemenea, victime în ciocnirea fizică din Valea Galwanului”, a susţinut Hu Xijin într-o postare pe Twitter, fără să dea detalii suplimentare.

Oficialii militari indieni au declarat că soldaţii chinezi au intrat anterior în zona indiană a liniei de control actual (LAC) - frontiera de facto care desparte cele două ţări - în mai multe locuri, la începutul lunii mai.

În timpul discuţiilor, partea indiană a cerut chinezilor să retragă trupele, în timp ce Beijingul a declarat că New Delhi trebuie să oprească construcţia drumurilor din zona în litigiu.