La revedere vară, a sosit echinocţiul de toamnă. Un asteroid va ajunge aproape de Pământ

Toamna romaneasca in Muntii Bodoc.
Toamna romaneasca in Muntii Bodoc. (Photo courtesy of Camelia Beciu)

Adio vară, marţi 22 septembrie la ora 16:31, începe oficial toamna astronomică în emisfera nordică. Evenimentul este strâns legat de trecerea unui mic asteroid şi de Lună.

În dimineaţa zilei de 24 septembrie un mic asteroid cu un diametru de câţiva metri va ajunge în apropierea Pământului, la aproximativ 27.000 de kilometri, iar noaptea de 26 septembrie este declarată de NASA "noaptea observării Lunii" pe plan internaţional.

Echinocţiul de toamnă

Este momentul când Soarele traversează la această dată punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică, Aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale Est şi Vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor, făcând excepţie regiunile polare.

În emisfera sudică, însă, începe primăvara. În ziua echinocţiului, ziua şi noaptea durează exact 12 ore, justificând numele evenimentului astronomic care derivă din cuvintele latine „aequus” (egal) şi „nox” (noapte).

Data echinocţiului de toamnă nu este întotdeauna aceeaşi, dar oscilează între 21 şi 24 septembrie, acest fenomen fiind conectat la mecanismul anilor bisecţi.