La vârsta de 9 ani cucereşte vârful Aconcagua înregistrând un nou record

Argentina: Vârful Aconcagua
Argentina: Vârful Aconcagua (DANIEL GARCIA / AFP / Getty Images)

Pe 25 decembrie Tyler Armstrong a devenit cea mai tânără persoană din lume care a ajuns la 6.962 de metri. Puştiul a urcat deja pe vârful Kilimanjaro în Tanzania şi vrea să ajungă pe toate vârfurile "Seven Summits", cei mai înalţi munţi ai celor şapte continente.

Tyler Armstrong are doar 9 ani. Dar a cucerit deja vârful muntelui Aconcagua, în Argentina, devenind cea mai tânără persoană din lume care a ajuns în vârful acelui munte înalt de 6.962 de metri.

Născut în Yorba Linda, în California de Sud, el a obţinut recordul în ajunul Crăciunului împreună cu tatăl Kevin şi un sherpa tibetan Lhawang Dhondup (care a urcat pe Muntele Everest de mai multe ori). Trio-ul era în condiţii bune atunci când a ajuns la hotelul din Mendoza, la sfârşitul expediţiei, caracterizată de un frig extrem.

"Majoritatea copiilor de vârsta mea - a spus băiatul - de obicei se distrează cu jocurile video, de aceea pare ciudat că eu am participat la o expediţie pe un munte aşa de înalt". De obicei minorilor sub 14 ani le este interzis să urce pe vârful muntelui Aconcagua, de aceea părinţii lui Tyler au trebuit să convingă un judecător argentinian că expediţia putea fi realizată în linişte şi securitate. Tyler a urcat deja pe muntele Kilimanjaro din Tanzania şi intenţionează să ajungă pe toate vârfurile "Seven Summits", cei mai înalţi munţi ai celor şapte continente.

Recordurile copiilor români

În luna octombrie a anul 2010, la numai 13 ani, eleva Alexandra Marcu, din Deva, a reuşit performanţa de a fi cel mai mic copil din România care a urcat până în vârful Muntelui Kilimanjaro (5.835 m), cel mai înalt din Africa, împreună cu tatăl său.

La coborâre, însoţiţi de nouă hamali tanzanieni şi de ghid, Alexandra şi tatăl său au luat parte şi la un ceremonial specific zonei, în care au cântat şi au dansat alături de localnici. Se întâmpla în locul numit 'Turnul de lavă', la o altitudine de 4.600 de metri, acest ritual fiind dedicat tuturor celor care reuşesc să cucerească muntele Kilimanjaro.

'Obiectivul următor? Poate vârful Aconcagua (6.962 m) din Munţii Anzi. Deocamdată, ne odihnim', a conchis alpinistul Dan Marcu.

Alexandra Marcu este cel de-al doilea copil din România care urcă pe Kilimanjaro, după Crina Coco Popescu, din Râşnov, care a efectuat o ascensiune pe acest munte în anul 2009, la vârsta de 14 ani.

În 2013 alpinista Crina Coco Popescu a intrat pentru a doua oară în Cartea Recordurilor, de data aceasta pentru "Cea Mai de Succes Tânără Alpinistă din Lume", datorită palmaresului ei impresionant de recorduri mondiale de vârstă în alpinism, a anunţat World Record Academy, editorul Cărţii Recordurilor, pe site-ul oficial worldrecordacademy.com.

La 16 ani Coco Popescu avea deja şase recorduri de vârstă în alpinism, cărora li se alătură cele doborâte în Antarctica, precum şi un titlu de Maestru al Sportului. "Ea este o adevărată "Nadia Comăneci" a alpinismului mondial", se menţionează pe site-ul Academiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport