Lacurile subglaciare din Antarctica sunt reci, întunecate şi pline de secrete [studiu]

Gaură în gheaţă pentru a ajunge la lacul subglaciar Mercer
Gaură în gheaţă pentru a ajunge la lacul subglaciar Mercer (KATHY KASIC AND BILLY COLLINS/SALSA)

Oamenii de ştiinţă de la Michigan Technological University (MTU) din Statele Unite ale Americii au examinat adâncul lacului subglaciar din Antarctica, Whillans, ale cărui caracteristici de mediu par că provin din afara Pământului.

În studiul publicat în Global Biochemical Cycles, cercetătorii au dezvăluit că lacul are o cantitate surprinzătoare de carbon organic, o sursă vitală de hrană pentru microbii din Antarctica.

Viaţa sub gheaţă este extremă: nu există lumina soarelui, iar presiunea gheţii de deasupra în combinaţie cu căldura care radiază din nucleul Pământului topeşte gheaţa pentru a forma lacul, astfel încât temperatura oscilează chiar sub punctul de îngheţ.

Carbonul organic, o sursă importantă de hrană pentru microorganisme, este prezent în concentraţii relativ mari în lacul subglaciar Whillans. În schimb, atunci când camerele de filmare au pătruns prin puţul lacului subglaciar Mercer (vecin cu Whillans) au descoperit că lacul subglaciar este întunecat, rece, plin de sedimente pufoase şi este acoperit cu gheaţă plină de bule. Studiul include un videoclip cu aceste imagini care poate fi vizionat în Vimer (https://vimeo.com/312216502).

"Nu există fotosinteză sub gheaţa din ocean în aval de acest lac. Acest lucru limitează sursele de hrană şi energie disponibile, comparate cu un lac de suprafaţă sau în oceanul deschis. Ideea este că aceste lacuri subglaciare superioare ar putea furniza surse importante de energie şi nutrienţi fiinţelor care trăiesc în regiunile acoperite cu gheaţă în Oceanul din Sud”, a declarat într-un comunicat Trista Vick-Majors, profesor asistent de ştiinţe biologice la MTU şi autor principal al studiului.

Vick-Majors afirmă că studiul lacurilor subglaciare va oferi informaţii despre cum începe viaţa în cealaltă parte a lumii.

"Există apă şi există viaţă sub gheaţă. Acestea ne pot învăţa multe despre planeta noastră, deoarece este un loc minunat pentru a observa ecosisteme oarecum simplificate, fără niveluri mai mari de organisme. Atunci vom putea răspunde la întrebările despre viaţă, la care este dificil de răspuns", a spus Vick-Majors.

Articol ştiinţific de referinţă: Almost Alien: Antarctic Subglacial Lakes are Cold, Dark and Full of Secrets

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură