Lansare de carte la Biblioteca Publică “Onisifor Ghibu”: “Mareşal Alexandru Averescu” de Mihai Babele

Romanul istoric ”Mareşal Alexandru Averescu”, volumul II, de Mihai Babele
Romanul istoric ”Mareşal Alexandru Averescu”, volumul II, de Mihai Babele (The Epoch Times)

Miercuri 16 mai 2012, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist, a fost lansată cartea “Mareşal Alexandru Averescu” volumul II, scrisă de Mihai Babele.

La manifestarea care a avut loc în incinta Bibliotecii Publice “Onisifor Ghibu” au fost prezenţi scriitori, critici literari, studenţi de la Facultatea de Istorie şi facultatea de litere, elevi de la Liceul Teoretic Vasile Vasilache şi toţi cei interesanţi în arta frumosului.

Chiar din titlul romanului istoric, se distinge intenţia scriitorului de a reconstitui biografia şi activitatea unei mari personalităţi din istoria neamului românesc.

Potrivit lui Vitalie Răileanu, critic literar, cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cartea lansată “are un cuprins destul de concentrat, interesant prin materia şi tehnicile romaneşti şi insolit prin amănuntele biografice şi istorice ale Mareşalului Alexandru Averescu. Autorul construieşte un „model” existenţial al unei personalităţi, iar elementele acestui univers sunt atât de captivante încât merg până la contestarea unor pagini din Istoria neamului românesc”.

Romanul care îl are drept erou principal pe Alexandru Averescu a fost apreciat de toţi cei prezenţi: “Alexandru Averescu a fost cel mai mare basarabean al timpului, un om inteligent, tolerant încât nimeni nu-l putea scoate din sărite, simplu şi ştia ce înseamnă munca ţăranului. De trei ori a fost prim-ministrul României. În 1906 a primit gradul de general. Iar cel mai important a fost faptul că de trei ori a distrus partidul comunist din România, căci comuniştii la acea vreme erau spionii Rusiei…” a declarat autorul Mihai Babele în exclusivitate pentru The Epoch Times România.

Mai mult, prozatorul vine cu un mesaj către tânăra generaţie: “Să fiţi demni de naţiunea voastră! Să fiţi mândri de neamul vostru!”

Mihai Babele, care este pseudonimul lui Mihai Niceainicu, a fost născut la 03.01.1949, în comuna Babele din sudul Basarabiei, lângă Ismail, regiunea Odesa, Ucraina – localitatea natală şi a mareşalului Alexandru Averescu. A absolvit Universitatea Tehnică din Moldova şi este autorul a 11 romane şi 4 novele. Printre principalele lucrări se găsesc şi “Jurnalul unui KGB-ist”, “Glorie şi umilinţă”, “Hoţul”, “Prinţesa de Mangop”, “Malurile Morţii”.