Lansarea rachetei nord-coreene a eşuat

(PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)

Lansarea rachetei nord-coreene, ce a avut loc ‌vineri dimineaţă din nord-vestul ţării comuniste, a eşuat, au anunţat autorităţile de la Phenian, citate de BBC News.

Anterior, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Nord au afirmat că racheta a zburat pentru scurt timp, înainte de a se dezmembra şi a se prăbuşi în apă.

"Dovezile iniţiale sunt că primul etaj al rachetei a căzut în mare, la 165 de kilometri vest de Seul, Coreea de Sud", a anunţat NORAD într-un comunicat. "Şi restul etajelor s-ar fi prăbuşit, iar nimic nu a căzut pe uscat", a adăugat Comandamentul american pentru apărare aerospaţială.

Japonia a făcut un anunţ similar. "În jurul orei 7.40 am confirmat că un obiect zburător a fost lansat în Coreea de Nord şi s-a prăbuşit, după ce a zburat timp de circa un minut", a declarat ministrul japonez al apărării, Naoki Tanaka.

Potrivit Coreei de Sud, racheta a explodat în circa 20 de bucăţi şi s-a prăbuşit în mare. "Desfăşurăm o operaţiune de căutare pentru a recupera obiectele căzute", a anunţat un oficial din Ministerul Apărării.

După circa cinci ore, Coreea de Nord a confirmat că demersul nu a avut succes. "Satelitul de observare a Pământului nu a intrat pe orbitat prestabilită. Oamenii de ştiinţă, tehnicienii şi experţii analizează în prezent cauza eşecului", a anunţat agenţia de stat KCNA.

Într-un comunicat, Casa Albă a condamnat lansarea, în pofida eşecului. Iar Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească în cursul zilei pentru a discuta situaţia.

Coreea de Nord a anunţat că oamenii săi de ştiinţă verifică în prezent ce se întâmplă.

Racheta a decolat la ora locală 7.39 (1.39 ora României), au declarat oficiali sud-coreeni. Traiectoria de zbor urma să treacă pe la vest de Peninsula Coreea, între Japonia şi Filipine.

Atât Beijingul, cât şi Seulul ameninţaseră anterior că o vor doborî, dacă le va ameninţa teritoriul.

În 16 martie, agenţia oficială nord-coreeană KCNA a anunţat că Phenianul intenţionează să plaseze pe orbită un satelit, pentru a marca 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir-sen.

Anunţul a provocat o polemică în rândul comunităţii internaţionale.

Deşi Phenianul insistă că programul său spaţial este paşnic, experţii comunităţii internaţionale se tem că maschează teste balistice.