Lansarea rachetei nord-coreene a eşuat

(PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)

Lansarea rachetei nord-coreene, ce a avut loc ‌vineri dimineaţă din nord-vestul ţării comuniste, a eşuat, au anunţat autorităţile de la Phenian, citate de BBC News.

Anterior, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Nord au afirmat că racheta a zburat pentru scurt timp, înainte de a se dezmembra şi a se prăbuşi în apă.

"Dovezile iniţiale sunt că primul etaj al rachetei a căzut în mare, la 165 de kilometri vest de Seul, Coreea de Sud", a anunţat NORAD într-un comunicat. "Şi restul etajelor s-ar fi prăbuşit, iar nimic nu a căzut pe uscat", a adăugat Comandamentul american pentru apărare aerospaţială.

Japonia a făcut un anunţ similar. "În jurul orei 7.40 am confirmat că un obiect zburător a fost lansat în Coreea de Nord şi s-a prăbuşit, după ce a zburat timp de circa un minut", a declarat ministrul japonez al apărării, Naoki Tanaka.

Potrivit Coreei de Sud, racheta a explodat în circa 20 de bucăţi şi s-a prăbuşit în mare. "Desfăşurăm o operaţiune de căutare pentru a recupera obiectele căzute", a anunţat un oficial din Ministerul Apărării.

După circa cinci ore, Coreea de Nord a confirmat că demersul nu a avut succes. "Satelitul de observare a Pământului nu a intrat pe orbitat prestabilită. Oamenii de ştiinţă, tehnicienii şi experţii analizează în prezent cauza eşecului", a anunţat agenţia de stat KCNA.

Într-un comunicat, Casa Albă a condamnat lansarea, în pofida eşecului. Iar Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească în cursul zilei pentru a discuta situaţia.

Coreea de Nord a anunţat că oamenii săi de ştiinţă verifică în prezent ce se întâmplă.

Racheta a decolat la ora locală 7.39 (1.39 ora României), au declarat oficiali sud-coreeni. Traiectoria de zbor urma să treacă pe la vest de Peninsula Coreea, între Japonia şi Filipine.

Atât Beijingul, cât şi Seulul ameninţaseră anterior că o vor doborî, dacă le va ameninţa teritoriul.

În 16 martie, agenţia oficială nord-coreeană KCNA a anunţat că Phenianul intenţionează să plaseze pe orbită un satelit, pentru a marca 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir-sen.

Anunţul a provocat o polemică în rândul comunităţii internaţionale.

Deşi Phenianul insistă că programul său spaţial este paşnic, experţii comunităţii internaţionale se tem că maschează teste balistice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe