Lăsând la o parte panta fiscală, China se îndreaptă spre o pantă "reală"

Bani
Bani (ChinaFotoPress / Getty Images)

Analiză de ştiri

China este periculos de aproape de un colaps catastrofal politic, economic şi social, potrivit unui om de ştiinţă chinez, care citează diferenţa în creştere între veniturile din China drept unul dintre indicatorii cei mai gravi ai crizei.

În conformitate cu două rapoarte recente, coeficientul Gini al Chinei, care măsoară inegalitatea veniturilor, a fost mai mare de 0,6 în ultimii doi ani, depăşind cu mult nivelul internaţional de alarmă de 0,4.

Un raport publicat pe 9 decembrie de Universitatea sud-vestică de Finanţe şi Economie (SUFE) a Centrului de investigare a finanţelor casnice chineze din Chengdu, a citat un coeficient Gini de 0,61, bazat pe un sondaj din 2010 a 8438 de gospodării chineze.

Raportul a susţinut că o astfel de diferenţă enormă între venituri, cum se înregistrează astăzi în China, este o raritate în lume. Naţiunile Unite estimează că un coeficient Gini de 0,4 şi mai sus poate duce la tulburări sociale.

Un alt raport publicat de Cheng Ming Magazine din Hong Kong în luna noiembrie a publicat că coeficientul Gini al Chinei a fost de 0,613 în prima jumătate a anului 2012.

Indicele Gini al Chinei ar putea fi chiar mai mare de 0,613, potrivit droctorului Jian Tianlun, care este specialist în economia Chinei şi unui comentator Epoch Times. "Ştim cu toţii că societatea chineză este profund polarizată [între bogaţi şi săraci]", a declarat el pentru New Tang Dynasty (NTD) Television.

Dr. Frank Xie, care predă ştiinţa afacerilor la Universitatea din Carolina de Sud, Aiken, a declarat într-un articol recent că se aşteaptă ca indicele Gini al Chinei să continue să crească şi să se apropie rapid de recordul mondial de 0,7 deţinut de Africa de Sud.

Diferenţa între venituri este doar unul din numeroase semne care sugerează că China este aproape de un colaps, potrivit lui Xie.

Xie estimează că au existat peste 200.000 de incidente în masă în China în 2012. "În timp ce lumea a urmărit îndeaproape "panta fiscală" din Statele Unite, oamenii ar trebui să înţeleagă că China este mai degrabă pe marginea unei prăpastii reale în ce priveşte criza politică, economică şi socială", a declarat Xie. "Aceasta înseamnă necazuri mari pentru lume."

Autorităţile chineze nu au publicat coeficientul Gini al naţiunii din 2001, citând datele incomplete ale grupurilor cu venituri ridicate ca principal motiv.

Spre deosebire de alte probleme economice, care pot fi corectate prin măsuri adecvate, odată ce indicele Gini depăşeşte 6, este aproape imposibil de inversat şi el doar se poate înrăutăţi, potrivit profesorului de economie de la New York City University, Chen Zhifei. Aceasta reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa regimului comunist chinez şi de aceea ei nu au publicat indicele Gini, a spus Chen pentru televiziunea NTD.

Inegalitatea rurală şi şomajul

Inegalitatea din mediul rural comparativ cu cea din mediul urban a fost mult timp recunoscută ca un factor-cheie pentru diferenţa între venituri din China. Nu numai că nivelul veniturilor rurale este cu mult sub nivelul celor urbane, dar inegalitatea veniturilor este mult mai evidentă în regiunile rurale. Raportul SUFE arată că diferenţa de venituri este mai mare în zonele rurale, cu un coeficient Gini de 0,60 faţă de 0,56 în zonele urbane.

Un alt factor notabil este rata ridicată a şomajului. Studiul SUFE sugerează că rata şomajului Chinei la nivel naţional a fost de 8 la sută în iulie 2011, ceea ce sugerează 27,7 milioane de şomeri, ceea ce reprezintă aproape de două ori mai mult decât valoarea recunoscută de autorităţi. Rata şomajului se dublează pentru persoanele de 51-55 de ani, ajungând la 16,4 la sută, şi este atribuită fuziunilor şi întreprinderilor de stat intrate în faliment la începutul anilor 2000.

Surprinzător este faptul că rata şomajului pentru persoanele de 21-25 de ani care deţin diplome universitare şi post-universitate este, de asemenea, de 16,4 la sută, la fel ca pentru grupul de vârsta de 51-55 de ani. În schimb, rata muncitorilor migranţi de 21-25 de ani, prost educaţi şi provenind din mediul rural este de numai 3,4 la sută. O lipsă a forţei de muncă ieftină a afectat o parte din industriile cheie de export ale Chinei, cum ar fi îmbrăcămintea şi electronicele, în special pe coasta de est.

Dar cauza principală a inegalităţii veniturilor şi a multor altor probleme economice din China poate fi găsită în supraexploatarea bogăţiei sociale de către regimul comunist, în conformitate cu Winifred Tung, un avocat şi comentator din Taiwan.

Exploatarea a fost realizată în mare parte prin intermediul politicilor preferenţiale în favoarea întreprinderilor de stat şi prin suprimarea sectorului privat, a relatat Tung pentru televiziunea NTD, citând date recente, care indică că PIB-ul întreprinderilor de stat (ÎS) de mari dimensiuni reprezintă 60 la sută din PIB-ul global al Chinei. Cu toate acestea, între diferiţii vinovaţi de evaziune fiscală din China, întreprinderile de stat ocupă primul loc, cu 26-28 la sută.