Laura Georgescu nu va mai conduce şedinţele CNA

Laura Georgescu, preşedinta CNA
Laura Georgescu, preşedinta CNA (Epoch Times România)

Conflictul de la CNA ce durează de mai bine de o lună ar putea să aibă o turnură favorabilă în ce priveşte deblocarea activităţii CNA. Întrucât Laura Georgescu, preşedintele CNA, refuză să demisioneze chiar dacă i s-au adus numeroase acuzaţii, într-un interval de o săptămână membrii Consiliului urmează să adopte un nou Regulament de Organizare şi Funcţionare (ROF) al Consiliului Naţional al Audiovizualului prin care vor fi limitate prerogativele preşedintelui Consiliului, potrivit evz.

Până la data de 5 septembrie, trei membri CNA - Monica Gubernat, Lorand Turos şi Valentin Jucan - au fost desemnaţi să lucreze la modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare.

Ideea modificării Regulamentului a fost sugerată de către Preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, Georgică Severin, care a discutat miercuri cu membri CNA la Comisia de Cultură pentru a găsi împreună cu ei o soluţie de deblocare a activităţii din instituţia ce reglementează forul audiovizual.

Întrucât în actualul Regulament de Organizare şi Funcţionare, preşedintele CNA deţine toate prerogativele, prevederile acestuia vor fi modificate în sensul instituirii unui mecanism colegial de conducere. Astfel, membrii CNA vor conduce, prin rotaţie, şedinţele, iar preşedintele Laura Georgescu va avea numai atribuţia de a fi ordonator de credite.

Surse din CNA au dezvăluit că, în urma audierilor ce au avut loc la DNA, mai mulţi membri nu o mai susţin pe şefa audiovizualului.

Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea, cei trei membri CNA care au anunţat că boicotează şedinţele Consiliului până când demisionează preşedinta CNA, sunt de acord cu adoptarea noului ROF.

În legătură cu discuţiile care s-au purtat la Comisia pentru cultură, Valentin Jucan a scris pe pagina sa de Facebook: "Deşi toţi ştiam, inclusiv senatorii, că unica modalitate de repornire a activităţii CNA este demisia Laurei Georgescu, ni s-a propus să orbecăim pe marginea altor propuneri, pe principiul voi spuneţi iar noi vă oprim atunci când ne convine. Ceea ce s-a şi întâmplat. Deşi atât problema (Laura Georgescu) cât şi soluţia (demisia ei) stăteau la îndemâna lui Severin, s-a spus stop la variante atunci când propunerea de modificare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a fost aruncată pe masă. Eu aş spune că a fost servită. Senzaţia mea a fost şi este şi acum că această falsă soluţie a fost pregătită de dinainte. Orice spuneam ulterior era de ne acceptat. Binenţeles ca şi această modificare a ROF-ului poate aduce clarificări în activitatea CNA. Dar nu rezolvă "problema Laura Georgescu".

Membru CNA Valentin Jucan a afirmat: „Nu rezolvă prezenţa ei la CERF, reuniunea CNA-urilor din Europa care are loc în septembrie la Bucureşti. Modificarea nu rezolvă prezenţa ei la şedinţe şi nici momentele penibile care vor apărea când Laura Georgescu va vorbi despre echidistanţă şi protecţia minorului”.

Reuniunea internaţională de la Bucureşti

Pe 22 august, Narcisa Iorga, Valentin Alexandru Jucan şi Florin Gabrea, membri ai CNA, au făcut apel, într-un comunicat de presă, ca Laura Georgescu, preşedintele CNA, să nu conducă reuniunea CERF (Central European Regulatory Forum) care va avea loc la Bucureşti, la începutul lunii septembrie. Cei trei membri CNA au cerut să se găsească o soluţie urgentă astfel încât Laura Georgescu să nu atragă şi România în scandalul a cărui protagonistă este, eventual reuniunea să fie condusă de vicepreşedinte. Cei trei membri CNA anunţă în mod public şi foarte serios că înregistrările audio cu Laura Georgescu şi traducerea lor în engleză vor ajunge în e-mailurile tuturor şefilor instituţiilor prezente la reuniunea CERF, în cazul în care aceasta va conduce lucrările.

Narcisa Iorga, Valentin Alexandru Jucan şi Florin Gabrea au anunţat că la Bucureşti, în perioada 4-5 septembrie, Consiliul Naţional al Audiovizualului din România va fi gazda unei reuniuni a instituţiilor similare din Europa Centrală şi de Est. Totuşi, membrii CNA nu cunosc niciun detaliu despre agenda evenimentului, despre invitaţii care au confirmat prezenţa sau locul unde are loc evenimentul deoarece preşedintele CNA ţine secretă orice informaţie legată de eveniment şi pretinde senin că asigură ”mersul înainte al agendei publice a instituţiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne