Lavrov bate cu pumnul în masa bulgarilor pentru avansarea proiectului South Stream

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut, luni, cabinetului de la Sofia să excludă proiectul South Stream de sub incidenţa pachetului Third Energy al Uniunii Europene, anunţă Novinite.

După întrevederea desfăşurată cu omologul său bulgar, Kristian Vigenin, Lavrov a insistat asupra avansării proiectului South Stream, precizând în faţa presei bulgare că Moscova a cerut reluarea negocierilor pe tema proiectului şi la Bruxelles.

„Comisia Uniunii Europene a emis deja mai multe derogări privind un număr de alte conducte de gaze. Considerăm că abordarea UE va fi rezonabilă”, a argumentat Lavrov, oferind proiectul Conductei Trans-Adriatice (TAP) ca exemplu.

Ministrul rus a subliniat în timpul discuţiilor sale cu Vigenin importanţa proiectului South Stream şi a reafirmat dorinţa Kremlinului de a demara „un dialog constructiv” cu toate părţile interesate de proiect, inclusiv cu Uniunea Europeană.

Iar înainte ca diplomatul de frunte al Rusiei să ajungă la Sofia, un atac asupra sistemului bancar bulgar a zguduit economia fragilă a Bulgariei îndeajuns de mult încât să influenţeze guvernul demisionar condus de premierul Plemen Oresharski.

Totuşi, Moscova nu este dispusă să renunţe la presiuni.

Întrebat despre concesiile pe care Rusia este pregătită să le facă pentru a relua negocierile cu UE în privinţa South Stream, ministrul de Externe a respins ideea conform căreia soluţia la această problemă ar reprezenta un pas înapoi din partea Rusiei.

Mai mult chiar, diplomatul rus a a sugerat reluarea proiectelor pentru conductele de petrol Belene NPP şi Burga-Alexandroupolis, două proiecte la care Bulgaria a renunţat în 2012 şi 2011, spunând că „sunt încă disponibile”.

Vizita lui Lavrov a stârnit două proteste semnificative în Sofia

De cealaltă parte, ministrul bulgar de Externe a declarat că proiectul South Stream va fi avansat de Bulgaria numai sub incidenţa legilor europene, precizând că Sofia va susţine construcţia gazoductului doar dacă acesta va fi în conformitate cu normele Bruxelles-ului.

Vizita lui Lavrov a stârnit două proteste semnificative în Sofia, participanţii manifestând împotriva sosirii diplomatului rus şi împotriva interferenţei ruse în afacerile interne ale Bulgariei.

Partidul de extremă dreapta Atacka, susţinător ferm al Rusiei, a desfăşurat un „contra-protest” pentru a arăta „susţinerea” bulgară faţă de Moscova.

Diplomatul rus s-a mai întâlnit în cursul zilei de luni cu preşedintele bulgar Rosen Plevneliev şi cu premierul Plamen Oresharski, care vede proiectul ca fiind de o mare importanţă pentru Bulgaria.

Comisia Europeană a iniţiat, în luna iunie, o procedură privind încălcarea dreptului comunitar, care conţine mai multe capete de acuzare împotriva Bulgariei, precizând că South Stream contravine pachetului Third Energy şi legii internaţionale.