Lavrov: Moscova nu va accepta noi convorbiri legate de Ucraina până când Occidentul nu răspunde punctual cerinţelor Rusiei

Rusia continuă diplomaţia de presiune asupra Occidentului
Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Rusia încă aşteaptă un răspuns din partea SUA şi NATO la condiţiile pe care le pune pentru un nou acord de securitate în Europa, a declarat, marţi, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, în timp ce tensiunile dintre Moscova şi Occident în ceea ce priveşte Ucraina continuă să crească, transmite Moscow Times.

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, după o serie de discuţii la nivel înalt ce au avut loc săptămâna trecută, că Statele Unite şi NATO au promis că vor oferi răspunsuri scrise la lista de propuneri a Rusiei.

Moscova a declarat, luna trecută, că doreşte „garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic”, după ce guvernele occidentale au avertizat că acumularea de trupe a Rusiei ar putea semnala o invazie iminentă a Ucrainei.

Washingtonul şi NATO au respins unele dintre cererile cheie ale Rusiei – care includ excluderea acceptării Ucrainei ca membru al blocului militar occidental şi reducerea trupelor şi rachetelor NATO din Europa de Est – susţinând că sunt inacceptabile.

„În prezent, aşteptăm răspunsurile promise pentru a continua negocierile”, a susţinut Lavrov în cadrul discuţiilor cu omologul său german Annalena Baerbock la Moscova, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.

„Ne aşteptăm să continuăm aceste negocieri, este o problemă serioasă şi nu puteţi amâna răspunsurile specifice în această chestiune”, a spus diplomatul rus.

Oficialii ruşi au semnalat o varietate de opţiuni dacă cererile nu sunt îndeplinite, inclusiv desfăşurări de trupe în Cuba sau Venezuela.

Lavrov, care afirmase anterior că aşteaptă răspunsul Occidentului la cererile Moscovei la începutul acestei săptămâni, a spus că „ne vom calibra reacţia în funcţie de paşii concreţi pe care îi fac partenerii noştri”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi seara, după o întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, că a invitat aliaţii occidentali şi Rusia să poarte un nou set de discuţii de securitate în curând.

Stoltenberg a spus că noua reuniune propusă a Consiliului NATO-Rusia va avea ca scop „găsirea unei căi de a preveni orice atac militar împotriva Ucrainei” şi de a aborda preocupările, atât ale alianţei, cât şi ale Rusiei.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se va întâlni cu Lavrov vineri, la Geneva, în speranţa de a asigura o „rezolvare diplomatică” a crizei din Ucraina, a declarat un oficial american.

„Secretarul Blinken este angajat în proporţie de 150% să vadă dacă există o posibilitate diplomatică aici şi acesta este într-adevăr impulsul din spatele acestui angajament cu ministrul de Externe Lavrov”, a declarat oficialul reporterilor, marţi, cu condiţia anonimatului.

Într-o convorbire cu Lavrov înaintea călătoriei sale, Blinken „a subliniat importanţa continuării unei căi diplomatice pentru a reduce tensiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

O transcriere a convorbirii publicate de Ministerul rus de Externe arată că Lavrov i-a spus lui Blinken că Moscova are nevoie de răspunsuri „concrete, articol cu articol” „cât mai curând posibil”.

Lavrov i-a mai cerut lui Blinken „să nu amplifice speculaţiile despre presupusa 'agresiune rusă' iminentă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe