Lavrov, supărat pe Grecia: Am fost prieteni. A fost forţată sau a fost de acord să se supună cererilor americane

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Wikimedia.org)

Rusia "a fost prietenă cu Grecia" până când Atena s-a supus "cerinţelor americane", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Am remarcat transformarea conducerii sale. A fost forţată sau a fost de acord să se supună cererilor americane. Am tras concluziile noastre cu privire la cei care au susţinut cu atâta plăcere agresiunea împotriva Rusiei", a susţinut luni Ambasada Rusiei la Atena, citându-l pe Lavrov într-o postare pe contul său oficial de Twitter.

"A fost ciudată rapiditatea cu care au trecut nu doar în 'tabăra' celor care au semnat sancţiunile, ci şi în grupul care conduce acţiunile anti-Rusia", a adăugat ministrul rus de Externe. "Acest lucru reflectă linia impusă a opoziţiei agresive şi nu interesul grecilor."

Grecia s-a alăturat SUA şi aliaţilor săi din NATO în condamnarea fermă a invaziei Ucrainei şi a anexării regiunilor sale estice de către Rusia, relatează Greek Reporter.

Grecia "nu va recunoaşte niciodată anexarea ilegală a teritoriilor Ucrainei", a declarat anterior premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

"Rusia subminează ordinea internaţională bazată pe reguli şi... drepturile fundamentale ale Ucrainei la independenţă şi suveranitate", iar "Grecia şi UE sunt ferm alături de Ucraina", a mai susţinut el.

În iulie 2022, Rusia a inclus Grecia pe lista ţărilor neprietenoase din cauza poziţiei sale faţă de invazia rusă în Ucraina.

Moscova a extins lista statelor "neprietenoase", adăugând - pe lângă Grecia - Danemarca, Slovenia, Croaţia şi Slovacia. De asemenea, Sloveniei şi Croaţiei li s-a interzis să angajeze personal în misiunile lor diplomatice şi birourile consulare din Rusia.

În iunie 2022, Rusia a expulzat opt diplomaţi greci din cauza "cursului confruntaţional" al acestora din urmă faţă de Moscova. Măsura a fost luată ca răspuns la expulzarea a doisprezece diplomaţi ruşi din Atena.

Maria Zaharova, directorul Departamentului de Informare şi Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, a avertizat, într-o declaraţie publicată pe reţelele de socializare, că "paralelele istorice" dintre Grecia şi Rusia riscă să devină "o linie dublă solidă între [cele două ţări]".

Totodată, Zaharova a afirmat anterior că există o defăimare orchestrată a Rusiei în Grecia în urma războiului în curs de desfăşurare din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe