Leancă: „Politica de dezvoltare regională este un pilon solid pe care se sprijină demersul nostru european”

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Epoch Times România)

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la inaugurarea celei de-a patra Conferinţe internaţionale privind depăşirea disparităţilor regionale, care se desfăşoară la Chişinău, în perioada 21-22 mai 2014, transmite Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. În discursul său, Premierul a vorbit despre priorităţile de dezvoltare a Republicii Moldova, menţionând că ţara noastră s-a angajat ferm pe calea integrării europene, scrie Moldpres.

„Politica de dezvoltare regională este o componentă importantă a agendei de dezvoltare naţională, dar şi un pilon solid pe care se sprijină demersul nostru european. Or, tocmai regiunile constituie baza Europei moderne, iar dezvoltarea regională este una dintre priorităţile definitorii ale Uniunii Europene. Şi noi, în Republica Moldova, suntem convinşi de faptul că orice politică economică sau socială promovată de stat trebuie să aibă o reflecţie regională”, a declarat Prim-ministrul.

Iurie Leancă a subliniat importanţa dezvoltării regionale pentru realizarea obiectivelor principale ale Guvernului: crearea locurilor de muncă, creşterea economică, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi dezvoltarea durabilă. În acelaşi timp, Şeful Guvernului a opinat că polarizarea proceselor economice în favoarea capitalei, precum şi structura economică perimată pe care am moştenit-o de la sistemul sovietic a generat dezechilibre economice şi sociale majore, efectul cărora este abandonarea spaţiului rural de către tineri, emigrarea forţei de muncă peste hotare şi degradarea infrastructurilor.

„Suntem însă hotărâţi să schimbăm această stare de lucruri. Dovadă este şi faptul că pentru noi politica regională este un instrument de solidaritate financiară, o forţă motrice a coeziunii şi a integrării economice, care să aducă beneficii concrete cetăţenilor defavorizaţi şi regiunilor mai puţin dezvoltate. Tocmai de aceea, reducerea disparităţilor şi decalajelor între regiuni - în special, în ceea ce priveşte venitul şi gradul lor de dezvoltare - reprezintă principiul de bază al politicii de coeziune pe care o urmează Guvernul, iar cooperarea internaţională în acest sens este definitorie”, a spus Iurie Leancă.

Premierul a apreciat înalt contribuţia partenerilor Republicii Moldova pentru dezvoltarea multilaterală a ţării, în special a celor angajaţi în programele europene de cooperare transfrontalieră şi transnaţională. Iurie Leancă a menţionat că numărul mare de proiecte depuse în cadrul acestor programe denotă o participare activă a Republicii Moldova la procesele de cooperare regională din Europa Centrală şi de Sud-Est, în regiunea Mării Negre şi pe dimensiunea estică. Astfel, cooperarea transfrontalieră reprezintă o componentă importantă şi un mecanism eficient şi din perspectiva procesului de integrare europeană.

Iurie Leancă a exprimat gratitudine instituţiilor naţionale şi celor din străinătate care au făcut posibilă organizarea conferinţei: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Guvernul Germaniei, prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), Comisia Europeană, Guvernul Suediei şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Premierul a menţionat că aceasta este valoroasă nu doar pentru că se concentrează pe identificarea unor soluţii practice la provocările existente, dar şi pentru ca la Chişinău s-au reunit cei mai buni experţi din domeniu din ţările Uniunii Europene, din statele candidate şi din cele în curs de aderare - de la Marea Adriatică până la Tbilisi şi de la Varşovia până în Turcia.

Conferinţă internaţională privind depăşirea disparităţilor regionale „Implementarea politicilor de dezvoltare regională: care sunt factorii-cheie pentru succes?” a fost organizată în premieră la Chişinău. Primele trei ediţii ale conferinţei au avut loc în Macedonia, Serbia şi Muntenegru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe