Leancă susţine că R.Moldova ar putea deveni membru al UE în 2019, în timpul preşedinţiei României (presa)

Iurie Leancă
Iurie Leancă (gov.md)

Republica Moldova ar putea deveni membru al UE în 2019, în timpul preşedinţiei române a UE, a declarat joi seara premierul Iurie Leancă în timpul unei emisiuni televizate, scrie publika.md

'Cam într-un an şi jumătate, Republica Moldova ar putea aplica pentru a deveni ţară membră a Uniunii Europene. Atunci când România va deţine preşedinţia Uniunii Europene, în 2019, eventual atunci Republica Moldova să poată deveni ţară membră'. În acelaşi timp, Iurie Leancă a insistat că integrarea europeană nu presupune că Moldova îşi doreşte înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Şeful Executivului de la Chişinău optează pentru un dialog permanent cu Moscova şi relaţii bazate pe încredere.

'Previziuni sumbre pentru economie', scrie Adevărul. După un salt al PIB-ului de 8,9%, în 2014 economia ar putea stagna, potrivit ziarului. Experţii dau vina pe reducerea producţiei agricole, criza din Ucraina şi riscul unor noi restricţii impuse de Rusia. Totodată, experţii întrevăd noi riscuri pentru economie şi ca urmare a politicii monetare relaxate a Băncii Naţionale - se scumpesc mărfurile de import, inclusiv alimentele şi resursele energetice.

Adevărul aminteşte că se împlinesc cinci ani de la evenimentele dramatice din 7 aprilie şi încă nu se cunoaşte adevărul despre evenimentele respective. 'Vrem să-i vedem condamnaţi pe torţionarii care au omorât şi maltratat tineri protestatari, vrem să ştim cine au fost instigatorii raşi în cap care au devastat sediile Preşedinţiei şi Parlamentului - actorii unei farse sângeroase ce trebuia să justifice instaurarea dictaturii în Moldova. Vrem garanţii că teroarea de acum cinci ani nu se va repeta niciodată. Aproape 700 de basarabeni au cunoscut 'pe viu' infernul justiţiei comuniste în aprilie 2009', subliniază ziarul.

Constantin Tănase afirmă în ziarul Timpul că există doar un grup restrâns de oameni care ştiu adevărul despre 7 aprilie, dar nu-l vor spune, fiindcă acest adevăr ar fi mortal pentru cariera lor politică. 'Iată de ce noi niciodată, poate, nu-l vom şti', explică editorialistul.

Locuitorii a zeci de sate din Republica Moldova nu au medici de familie, atrage atenţia Jurnal de Chişinău. Astfel, personalul medical din centrele raionale lucrează în regim non-stop pentru a face faţă avalanşei de solicitări din teritoriu. Ziarul aduce drept exemplu Centrul de Sănătate Chetriş, Făleşti. Aici nu a fost angajat niciun medic de familie din 1980. În raionul Cahul, 14 sate nu au medici de familie. În aceste localităţi, medicii de la Centrul de sănătate Cahul fac naveta de două ori pe săptămână pentru a examina pacienţii.

Jurnal de Chişinău publică şi un reportaj despre primarul din satul Regina Maria, raionul Soroca, care şi-a donat salariul de un an pentru a ilumina localitatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe