Legea "deoffshorizării" avizată de Guvernul moldovean. Expert: Iniţiativa este exact acel buton pentru deoligarhizare reală

Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruţa)

Guvernul de la Chişinău a avizat proiectul Legii "deoffshorizării"care urmează să aducă transparenţă în procesul de gestionare a proprietăţii publice, de privatizare, dar şi procesul economic care există între stat şi agenţii economici.

Potrivit executivului, iniţiativa va duce la lichidarea multor scheme existente şi nu va permite ca cineva să beneficieze de mecanisme obscure care ar duce la delapidarea averii statului.

„Regimul precedent a încercat să transforme Republica Moldova într-un offshore, ne-a implicat pe noi ca stat şi cetăţeni într-o sumedenie de tranzacţii şi contracte cu firme offshore care au condus la pagube enorme pentru stat.

Acum, noi stăm şi ne întrebăm cine sunt offshore-urile astea care au furat bani din Banca de Economii, sau care au preluat Aeroportul. Toţi cei care vor să facă tranzacţii cu statul, să câştige contracte de vânzare de servicii, sau de vânzare de bunuri să fie buni, să-şi afişeze toate informaţiile, să-i ştim cine sunt, cine este beneficiarul final al acestor companii şi să punem punct tuturor schemelor care s-au întâmplat în toţi aceşti ani”, a ţinut să sublinieze prim-ministrul.

În context, Viaceslav Negruţă, expert la Transparency Internaţional Moldova menţionează că legea „de-off-shore-izării” care va ajunge în parlament pentru dezbateri este exact acel buton pentru de-oligarhizare reală.

„Oligarhatele s-au alimentat financiar şi s-au menţinut atâta timp cât prin off-shore-uri erau asigurate noi active, contracte şi parteneriate preluate de la stat sau de la oameni de afaceri, ca ulterior să li se asigure venituri şi bunăstare prietenilor fideli ai oligarhului”, a adăugat acesta exprimându-şi speranţa să nu fie împiedicată iniţiativa legislativă de către marii beneficiari de off-shore-uri, care încă mai sunt prin R. Moldova.