Legea privind combaterea separatismului şi extremismului din Moldova, stârneşte reacţii dure la Tiraspol

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

Liderul autoproclamatei Republicii Transnistrene, Evgheni Şevciuk, a declarat, la o întâlnire cu foştii luptători din raionul Dubăsari, că adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a legii cu privire la combaterea separatismului şi extremismului, îi califică drept infractori pe toţi locuitorii Transnistriei, iar asta "va însemna încetarea tuturor negocierilor" dintre Republica Moldova şi regimul de la Tiraspol, transmite agenţia Regnum, citată de publika.md

Şevciuk a avertizat Chişinăul să nu adopte proiectul de lege pentru că asta va însemna "pentru toţi transnistrenii care au militat pentru independenţa statului, privare de libertate pe termen de 15-20 de ani".

"Am cerut explicaţii de la partea moldovenească pe marginea acestei iniţiative. În caz că va fi adoptată, toate negocierile vor înceta", a subliniat Evgheni Şevciuk.

Parlamentul de la Chişinău urmează să adopte proiectul de lege care are scopul de a opri porniri secesioniste din societate, moldovenii argumentând că este necesară înăsprirea legislaţiei în acest domeniu, ca urmare a situaţiei din Ucraina şi a incidentelor destabilizatoare puse la cale de cetăţeni din autonomia găgăuză.

Avertismentul lui Şevciuk vine în contextul în care, luni, Rusia a avertizat Republica Moldova să nu mai insiste ca trupele ruse aflate în Transnistria să plece. Ministerul de Externe rus a catalogat această intenţie a autorităţilor moldave drept „neprietenoasă” şi a avertizat că riscă să destabilizeze situaţia în regiune.

"Orice acţiuni vizând destabilizarea situaţiei în regiune, încercările de evacuare a contingentului de pace rus din Transnistria vor fi considerate de Rusia drept acţiuni neprietenoase care au rolul subminării bazelor operaţiunii de menţinere a păcii…", precizează Ministerul rus de Externe.

Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană, cu capitala la Tiraspol, este o regiune separatistă autonomă pe teritoriul Republicii Moldova, ocupând un teritoriu de 4.163 de kilometri pătraţi la graniţa cu Ucraina; şi-a proclamat independenţa în 1990, concretizând-o de facto în 1992, după un conflict soldat cu aproximativ 1.500 de morţi. Independenţa Transnistriei nu a fost recunoscută de niciun stat membru al Naţiunilor Unite.