Legea votului prin corespondenţă, atacată de ALDE la CCR

Proaspăt adoptată, Legea votului prin corespondenţă va fi contestată la Curtea Constituţională de formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE).
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)

"Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă a fost adoptat azi (miercuri - n.r.) de către Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, într-o formă inacceptabilă, din punctul de vedere al ALDE. Astfel, legea are prevederi neconstituţionale evidente, asupra cărora am atras atenţia din timp, dar care nu au fost corectate", se arată într-un comunicat remis de ALDE.

Potrivit formaţiunii, prin legea adoptată de Camera Deputaţilor este încălcat caracterul direct al votului, contrar prevederilor constituţionale care arată că Senatul şi Camera Deputaţilor "sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale".

"În plus, legea, aşa cum a fost adoptată, lasă un spaţiu larg fraudelor electorale şi, în loc să simplifice procesul electoral, îl complică. Alegătorul va fi obligat să parcurgă o birocraţie suplimentară descurajantă, care în loc să stimuleze participarea la vot, va crea şi mai multe nemulţumiri decât au fost înregistrate anul trecut. Pe cale de consecinţă, ALDE a decis ca, în cel mai scurt timp, să conteste legea la CCR", a anunţat ALDE.

În cazul în care Curtea Constituţională va constata că legea este într-adevăr neconstituţională, parlamentarii nu vor mai avea timp să elaboreze o altă lege în timp util pentru că, potrivit unei decizii a Comisiei de la Veneţia şi a CCR, o lege electorală trebuie adoptată cu cel puţin un an înainte de data alegerilor, în cazul de faţă, până în luna noiembrie.