Legendă a muzicii rock din Rusia lansează un videoclip împotriva războiului din Ucraina

Secvenţă din noua melodie a lui Iuri Şevciuk, "Motherland, Come Home"
Secvenţă din noua melodie a lui Iuri Şevciuk, "Motherland, Come Home" (Captură YouTube)

Liderul grupului rock "DDT", Iuri Şevciuk, a lansat un videoclip împotriva războiului lansat de Vladimir Putin în Ucraina. În noua melodie "Motherland, come home" (Patrie, vino acasă), el face apel la ţara sa să înceteze războiul.

Videoclipul a fost filmat de Şevciuk în colaborare cu producătorul şi compozitorul Dmitri Emelianov, relatează Time News, citând un raport al portalului de ştiri Zvuki.ru.

Şevciuk a scris poemul "Patrie, vino acasă" vara trecută, la câteva luni după începerea războiului din Ucraina.

Iar acum, cu puţin timp înaintea aniversării de un an a invaziei ruse, rockerul a transformat poemul într-o melodie.

"Nu o luaţi razna - acesta nu este războiul vostru", îi îndeamnă Şevciuk pe ascultători.

Şevciuk s-a pronunţat în repetate rânduri împotriva războiului din Ucraina. El are o poziţie pacifistă consecventă şi s-a opus tuturor războaielor, inclusiv operaţiunilor militare din Cecenia, Osetia de Sud şi de peste tot în lume.

Penalităţi pentru "discreditarea" armatei ruseşti

Şevciuk a fost amendat anul trecut cu 50.000 de ruble sub acuzaţia de discreditare a acţiunilor armatei ruse.

Motivul amenzii a fost o declaraţie anti-război făcută de el în luna mai la un concert din Ufa. Concertele susţinute de grupul său "DDT" în Rusia după începerea războiului din Ucraina au fost deseori amânate sau anulate "din motive tehnice".

Vara trecută, presa a relatat despre existenţa unei liste de artişti interzişi în Rusia care s-au opus războiului din Ucraina.

Printre aceştia se numără grupurile DDT, Bi-2, Aquarium şi Pornofilmy, rapperii Face şi Oksimiron, interpreţii Zemfira, Monetocika şi Vasa Oblomov.

Pe listă se află mai mult de cincizeci de nume. Mulţi dintre muzicieni s-au confruntat deja cu anularea concertelor, iar unii au fost etichetaţi de Ministerul rus al Justiţiei ca "agenţi străini".

Vă invităm să vizionaţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură