Leonid Talmaci a fost liberat provizoriu din arest şi plasat sub control judiciar

Talmaci cercetat penal pentru o presupusă escrocherie în proporţii mari a fost eliberat din arest. Sturza susţine că fostul guvernator BNM ar fi o victimă colaterală a războaielor oligarhice.
Leonid Talmaci
Leonid Talmaci (agora.md)

Judecătoria municipiului Chişinău, sectorul Buiucani a decis marţi cercetarea fostului guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) Leonid Talmaci sub control judiciar modificând măsura preventivă arestul pentru un termen de 15 zile aplicată iniţial. După externarea din instituţia medicală în care se află în prezent, Talmaci va putea merge la domiciliu unde va fi obligat să respecte prevederile noii măsuri preventive.

Leonid Talmaci a fost internat într-o instituţie medicală sâmbătă seara după un interogatoriu care a durat nouă ore cu mici pauze. În momentul în care urma să fie transferat în izolatorul CNA, i s-a făcut rău şi a fost preluat de o ambulanţă. Potrivit avocatului Vitalie Nagacevschi, în prezent fostul guvernator rămâne în instituţia medicală, dar de îndată ce medicii vor considera posibilă externarea, el va putea pleca la domiciliu, fiind liberat provizoriu sub control judiciar- o alternativă a arestării preventive.

Controlul judiciar impune interdicţii prevăzute de Codul de procedură penală, printre care să nu părăsească localitatea, să nu meargă în locuri stabilite, să nu intre în legătură cu anumite persoane, să nu săvârşească acţiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în procesul penal etc.

Talmaci este învinuit ca ar fi participat la unele tranzacţii suspecte privind mijloacele financiare ale Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule gestionate prin intermediul conturilor din Agroindbank şi Moldinconbank care ar fi atribuită lui Veaceslav Platon şi unde Leonid Talmaci este preşedinte al Comitetului de Conducere, tranzacţii care s-ar fi putut solda cu excluderea Republicii Moldova din sistemul Cartea Verde.

Fostul prim ministru al R. Moldova, Ion Sturza, a declarat recent că Leonid Talmaci, arestat de către procurorii anticorupţie este o victimă colaterală a războaielor oligarhice, dar posibil ar fi şi o modalitate de a-l forţa să scrie un denunţ împotriva lui Platon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe