Letonia va reintroduce serviciul militar obligatoriu ca urmare a invaziei ruse în Ucraina

Soldaţi din Forţele Armate Naţionale ale Letoniei stau lângă un vehicul blindat la baza aeriană suedeză Hagshult
Soldaţi din Forţele Armate Naţionale ale Letoniei stau lângă un vehicul blindat la baza aeriană suedeză Hagshult (Getty Images)

Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a declarat, marţi, că statul baltic va reintroduce serviciul militar obligatoriu ca urmare a tensiunilor tot mai mari cu Rusia, pe fondul războiului lansat de aceasta în Ucraina.

“Actualul sistem militar al Letoniei şi-a atins limitele. Între timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia îşi va schimba comportamentul”, a precizat Pabriks, citat de revista Barron’s.

Letonia a renunţat la serviciul militar obligatoriu la câţiva ani după aderarea la alianţa de apărare NATO. Din 2007, armata membrului UE este formată din militari de carieră, alături de voluntari din Garda Naţională care servesc în infanterie cu jumătate de normă în weekenduri.

Ţara cu mai puţin de două milioane de locuitori, care se învecinează atât cu Bielorusia, cât şi cu Rusia, are în prezent doar 7.500 de militari activi şi membri ai Gărzii Naţionale, sprijiniţi de 1.500 de soldaţi NATO.

Pabriks a mai transmis că serviciul militar obligatoriu se va aplica bărbaţilor şi va intra în vigoare anul viitor, fiind disponibile mai multe opţiuni pentru îndeplinirea cerinţei.

Gatis Priede, un militar al Gărzii Naţionale, a calificat mişcarea drept “cea mai bună veste” şi a spus că decizia ar fi trebuit să fie luată după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014.

“Acesta este lucrul corect - a antrena mai mulţi rezervişti pentru armata noastră şi pentru forţa generală a NATO, care lipseşte încă în mod critic în regiunea nord-europeană şi baltică”, a declarat militarul pentru AFP.

Totodată, Pabriks a anunţat că intenţionează să construiască o altă bază militară în apropierea oraşului Jekabpils din sud-estul ţării, situată mai aproape de graniţa cu Rusia decât actuala bază Adazi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe