Li Mi, primul ministru taoist al dinastiei Tang

Li Mi (722-789 d.Hr.) a fost în serviciul a patru împăraţi din dinastia Tang, deţinând de fiecare dată poziţii de încredere. El a fost alături de acestia ajutându-i să învingă rebelii atunci când statul era într-o situaţie critică şi a plecat de la Curte odată ce statul s-a refăcut. Era cunoscut ca un om calm, cu un puternic simt al dreptăţii şi având o mare compasiune.

Incă din copilărie, Li Mi s-a remarcat datorită inteligenţei sale, fiind cunoscut sub numele de "copilul minune", după ce a dedicat un articol împăratului la vârsta de şapte ani. Primul-ministru i-a apreciat talentul şi l-a invitat de multe ori să se joace în grădina sa. Odată, auzind că primul-ministru intenţionează să promoveze un oficial supus şi linguşitor, băiatul l-a întrebat: "Aţi devenit prim-ministru începând modest, cu acţiuni corecte şi oneste, cum se face că acum preferaţi o astfel de persoană?" Această observaţie l-a alertat pe primul-ministru, care şi-a corectat imediat greşeala.

Când Li a crescut, după ce i-a citit propunerile cu privire la afacerile interne, împăratul i-a oferit un loc la Curte. Cu toate acestea, Li a refuzat politicos, pretinzând a fi prea tânăr pentru a deveni un oficial guvernamental. Mai târziu, el a fost de acord să devină tutorele prinţului, dar ca un prieten apropiat, fără nici un titlu oficial. A fost alungat din capitală după ce a scris câteva poezii satirice la adresa cancelarului autoritar. A ales să trăiască precum un pustnic taoist.

Când prinţul a urcat pe tron, statul era în criză, cu rebeliuni frecvente. Cu foarte puţini funcţionari publici şi ofiţeri militari de încredere, Li Mi a fost chemat să-l ajute pe împărat. I s-a oferit un loc la Curte, să stea lângă împărat şi să abordeze problemele naţionale, dar, încă o dată, a ales să poarte haine de pustnic.

Cu ajutorul lui Li Mi, revolta a fost înăbuşită, iar împăratul a fost foarte mulţumit. Li Mi a decis apoi să plece de la Curte şi să se întoarcă înapoi la viaţa lui de pustnic taoist, în ciuda a ceea ce i-a oferit şi i-a cerut împăratul. El i-a mulţumit acestuia pentru încredere şi s-a întors la schit.

A fost respectat pentru onestitatea, integritatea şi capacitatea lui de auto-control. Lucrând pentru instanţa de judecată într-o perioadă de criză, a impus mai multe legi imparţiale şi decizii corecte. Odată ce pacea a revenit în stat, el a plecat din politică şi a căutat adevăratul sens al vieţii.

Deşi uneori era văzut ca un excentric, el a fost foarte respectat în rândul intelectualilor din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură