Libanul ameninţă cu atacarea aeroportului israelian Ben Gurion în cazul izbucnirii unui conflict militar

Ministrul libanez al Apărării, Elias Bou Saab
Ministrul libanez al Apărării, Elias Bou Saab (Getty Images)

Ministrul libanez al Apărării, Elias Bou Saab, a avertizat că forţa aeriană a Libanului va ataca aeroportul israelian Ben Gurion în cazul unui conflict militar între cele două ţări, a relatat ziarul The Jerusalem Post, citând site-ul de ştiri al-Manar al mişcării libaneze Hezbollah.

Luând cuvântul în timpul turneului său în sudul Libanului, Saab a promis că Beirutul va reacţiona simetric la acţiunile militare ale Tel Aviv-ului.

„În cazul în care Israelul bombardează aeroportul nostru, noi vom bombarda aeroportul său; dacă loveşte structurile noastre petroliere, şi noi vom ataca structurile sale petroliere”, a declarat ministrul, fiind citat de al-Manar.

Miercuri, ministrul libanez s-a întâlnit cu generalul şef al armatei libaneze, Joseph Aoun, şi cu alţi ofiţeri militari de rang înalt, care l-au pus la curent cu situaţia din regiune, potrivit al-Manar. Ulterior, în aceeaşi zi, Saab şi Aoun au vizitat sediul misiunii ONU de menţinere a păcii din Naqoura, unde s-au întâlnit cu generalul maior Stefano Del Col, comandantul Forţei Provizorii a ONU în Liban (UNIFIL).

Anterior, Saab a exclus orice război între Liban şi Israel, adăugând că armata libaneză deţine suficiente mijloace de descurajare pentru a preveni un conflict armat cu Tel Aviv-ul.

Relaţiile bilaterale dintre Beirut şi Tel Aviv sunt complicate. În 2006, Israelul a luptat împotriva mişcării libaneze Hezbollah, lansând o invazie terestră în sudul Libanului. În ciuda acestui fapt, Tel Aviv-ul nu a declarat niciodată război împotriva Beirutului şi forţele armate libaneze nu s-au implicat în acel conflict, care s-a încheiat printr-un acord de încetare a focului intermediat de ONU (adică, rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU).

În timpul războiului din 2006, Israelul a atacat atât infrastructură Hezbollah cât şi civilă în Liban, inclusiv Aeroportul Internaţional Rafic Hariri din Beirut, autostrăzi libaneze şi Centrala electrică Jiyeh, care a dus la deversarea în Marea Mediterană a zeci de mii de tone de petrol.

Cele două ţări sunt implicate în prezent într-o dispută de frontieră, alimentată de rezervele de petrol şi gaze din Bazinul Levant. Marţi, preşedintele Camerei libaneze, Nabih Berri, a afirmat că Beirutul este pregătit să demarcheze graniţa sa maritimă cu Israelul sub monitorizarea ONU, potrivit The Jerusalem Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe