Libanul extinde revendicările teritoriale off-shore, într-o dispută cu Israelul

Yuval Steinitz, ministrul israelilan al Energiei
Yuval Steinitz, ministrul israelilan al Energiei (IAKOVOS HATZISTAVROU/AFP via Getty Images)

Doi miniştri ai cabinetului libanez au semnat, luni, un document prin care extind revendicările Libanului în cadrul unei dispute teritoriale cu Israelul asupra frontierei maritime comune.

Amendamentul ar adăuga în jur de 1.400 km pătraţi zonei economice exclusive revendicate de Liban în aplicaţia sa iniţială către Organizaţia Naţiunilor Unite.

Negocierile dintre Liban şi Israel, care sunt în conflict în ultimii zeci de ani, au început în octombrie, pentru a încerca să soluţioneze disputa. Discuţiile, culminând cu trei ani de diplomaţie din partea Statelor Unite, au fost blocate.

Documentul semnat de ministrul interimar al Lucrărilor Publice şi Transporturilor şi ministrul Apărării trebuie acum semnat de prim-ministrul interimar şi preşedintele libanez, înainte de a adresa o solicitare Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru o înregistrare formală a noilor coordonate privind zona maritimă.

"Mă aştept să fie semnat, întrucât toată lumea, ministrul Apărării şi prim-ministrul şi preşedintele sunt îngrijoraţi de acest lucru", a declarat ministrul Lucrărilor Publice, Michel Najjar, într-o conferinţă de presă.

Israelul deja extrage gaze din câmpuri offshore imense, dar Libanul nu a găsit încă rezerve de gaze în propriile sale ape teritoriale.

Ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz, a declarat că cea mai recentă evoluţie a Libanului va deraia discuţiile, în loc să contribuie la o soluţie comună.

"Măsurilor unilaterale libaneze li se va răspunde, desigur, cu măsuri reciproce din partea Israelului", a afirmat el într-un comunicat.

Libanul, aflat în pragul unei adânci crize financiare care îi ameninţă stabilitatea, se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la războiul civil din 1975-1990.

"Nu vom renunţa la niciun centimetru din teritoriul patriei noastre, sau la un strop din apele sale, sau la demnitatea sa", a spus Najjar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe